zProjekti
zProjekti
Nije implementirano Tražilica
ZNANSTVENI PROJEKTI 2024-5-17
zProjekti Lista prihvaćenih znanstvenih programa
Lista prihvaćenih znanstvenih programa
Liste prihvaćenih znanstvenih projekata
Arhiv projekta
(2002. - 2005.)
Pretraživanje arhiva
(2002. - 2005.)
Arhiv projekata
(1996. - 2002.)
Pretraživanje arhiva
(1996.-2002.)
Svibor (1990.-1995.)
Detalji programa
Program: Ekološki prihvatljiv uzgoj povrća više hranidbene vrijednosti 
Voditelj: Josip Borošić
Ustanova: Agronomski fakultet, Zagreb 
Sažetak: Proizvodnja povrća u Hrvatskoj ne zadovoljava domaće potrebe ni po količini i vremenu dospijeća za berbu, niti po kvaliteti za cjelogodišnju opskrbu tržišta svježim povrćem. Projekti iz ovoga znanstvenog programa imaju za cilj: proširiti broj povrćarskih vrsta na hrvatskom tržištu; produljiti razdoblje berbe i opskrbe tržišta svježim povrćem i začinskim biljem; uvođenjem novih tehnoloških postupaka ponuditi tržištu povrće više prehrambene vrijednosti; u proizvodnji primijeniti tehnologije koje imaju manje rizičan utjecaj na okoliš, odnosno, na tlo i podzemnu vodu; odabrati sortiment, koji će uz odgovarajuće tehnološke postupke, tržištu ponuditi proizvod više nutritivne vrijednosti. Očekivani rezultati su: introdukcija suptropskog korjenastog povrća, batata i jama, u proizvodnju i na hrvatsko tržište, s preporukama za racionalnu tehnologiju uzgoja presadnica te tehnologiju uzgoja i skladištenja jestivog korijena i njegove primjene u potrošnji; opskrba tržišta rastućim začinskim i aromatičnim biljem u lončićima izvan glavne sezone uzgoja (bosiljak, timijan, peršin, korijandar) i rezanog iz cjelogodišnjeg uzgoja za brzu potrošnju (bosiljak, riga, peršin, kopar), s preporukama za odabir supstrata, rokova uzgoja i tehnoloških postupaka u proizvodnji; uvođenje kultivara i tehnologije uzgoja brokule za dobivanje proizvoda više nutritivne vrijednosti, posebno količine glukozinolata, i koji će biti u popisu funkcionalne hrane; uvođenje malča za tlo i kontrolirane fertirigacije kao obveznih mjera u uzgoju rajčice i lubenice na krškim područjima; definiranje optimalne koncentracije kalcija i ostalih makrohranjiva u hranjivoj otopini, ovisno o fenofazi usjeva plodovitog povrća (rajčica, paprika) u hidroponskom uzgoju; izrada preporuka za izbor sortimenta i odabir tehnoloških postupaka koji će osigurati najveće količine i najpovoljniji odnos nutritivnih tvari u plodu rajčice i paprike iz hidroponskog uzgoja te korijena batata i jama. 

Prihvaćeni projekti u programu
Redni broj Voditelj Naziv projekta

Natrag