|
|
|
|
|
|
Detalji programa |
Program: |
Tradicijska proizvodnja ovčjih sireva i jogurta u zaštiti ruralnih područja |
Voditelj: |
Jasmina Havranek |
Ustanova: |
Agronomski fakultet, Zagreb |
Sažetak: |
Udio ovčjeg mlijeka u ukupnoj svjetskoj proizvodnji, procjenjuje se na 2% do 3%. Međutim, različitost sastava i svojstava ovčjeg, u odnosu na kravlje i kozje mlijeko, gospodarstveno i znanstveno ta vrsta mlijeka ima posebno značenje. Gotovo isključivo lokalni karakter te proizvodnje, razlogom su postojanja različitih tipično-lokalno-specifičnih mliječnih proizvoda, ali i nedostataka istraživanja, te podataka u znanstvenoj literaturi. Glavna svrha Programa je objediniti rezultate istraživanja četiri tematski povezana projekta, radi opisa ukupne kvalitete ovčjeg jogurta, te mekih i tvrdih ovčjih sireva iz različitih ruralnih područja Hrvatske, koji se proizvode na tradicionalan način. Na osnovu fizikalnih, kemijskih, biokemijskih, mikrobioloških i molekularnih analiza ovčjeg mlijeka, mekog ovčjeg sira Karakačanski skakutanac, tvrdih ovčjih sireva Krčkog Istarskog, Lečevićkog, sira iz mješine, te ovčjeg jogurta s dodatkom probiotičkih sojeva bakterija mliječne kiseline, utvrditi će se: prehrambena, dijetetska i/ili zdravstvena vrijednost mekog ovčjeg sira i jogurta; mjerljivi parametri tehnologije proizvodnje tradicijskih tvrdih ovčjih sireva i sira iz mješine; tijek razgradnje kazeina, te sadržaj peptida i aminokiselina u siru; profili polipeptida i aminokiselina za prepoznavanje Krčkog sira; izolacija i genetska karakterizacija autohtonih vrsta i sojeva Lactobacillus spp.; potencijalna kontaminacija sira patogenim mikroorganizmima, uzročnicima kvarenja; potencijalna kontaminacija sira mikotoksinima (aflatoksina M1 i M2); profile kazeinskih frakcija za otkrivanje patvorenja ovčjih sireva kravljim mlijekom; koncentraciju teških metala i pesticida na proizvodnom području otoka Krka; utjecaj područja i načina proizvodnje na ukupnu kvalitetu tih proizvoda u cilju njihove zaštite. Za proizvođače tradicijskih sireva takova istraživanja predstavljaju osnovu za pokretanje postupka zaštite izvornosti (autohtonosti) na nacionalnoj i europskoj razini. Važnost istraživanja ogleda se u očuvanju tradicije vlastite proizvodnje, stimuliranju određenog vida ekstenzivne poljoprivredne proizvodnje koja pridonosi očuvanju okoliša, zaštiti ruralnih područja, zaštiti biološke raznolikosti i poticanju lokalnog stanovništva na proizvodnju visoko kvalitetnih mliječnih proizvoda od ovčjeg mlijeka. |
|
|
|
|
|
Prihvaćeni projekti u programu
|
|
|
|
Redni broj |
Voditelj |
Naziv projekta |
|
|
|
|
|
|