|
|
|
|
|
|
Detalji programa |
Program: |
Ekološki prihvatljiv uzgoj povrća više hranidbene vrijednosti |
Voditelj: |
Josip Borošić |
Ustanova: |
Agronomski fakultet, Zagreb |
Sažetak: |
Proizvodnja povrća u Hrvatskoj ne zadovoljava domaće potrebe ni po količini i vremenu dospijeća za berbu, niti po kvaliteti za cjelogodišnju opskrbu tržišta svježim povrćem. Projekti iz ovoga znanstvenog programa imaju za cilj:
proširiti broj povrćarskih vrsta na hrvatskom tržištu;
produljiti razdoblje berbe i opskrbe tržišta svježim povrćem i začinskim biljem;
uvođenjem novih tehnoloških postupaka ponuditi tržištu povrće više prehrambene vrijednosti;
u proizvodnji primijeniti tehnologije koje imaju manje rizičan utjecaj na okoliš, odnosno, na tlo i podzemnu vodu;
odabrati sortiment, koji će uz odgovarajuće tehnološke postupke, tržištu ponuditi proizvod više nutritivne vrijednosti.
Očekivani rezultati su:
introdukcija suptropskog korjenastog povrća, batata i jama, u proizvodnju i na hrvatsko tržište, s preporukama za racionalnu tehnologiju uzgoja presadnica te tehnologiju uzgoja i skladištenja jestivog korijena i njegove primjene u potrošnji;
opskrba tržišta rastućim začinskim i aromatičnim biljem u lončićima izvan glavne sezone uzgoja (bosiljak, timijan, peršin, korijandar) i rezanog iz cjelogodišnjeg uzgoja za brzu potrošnju (bosiljak, riga, peršin, kopar), s preporukama za odabir supstrata, rokova uzgoja i tehnoloških postupaka u proizvodnji;
uvođenje kultivara i tehnologije uzgoja brokule za dobivanje proizvoda više nutritivne vrijednosti, posebno količine glukozinolata, i koji će biti u popisu funkcionalne hrane;
uvođenje malča za tlo i kontrolirane fertirigacije kao obveznih mjera u uzgoju rajčice i lubenice na krškim područjima;
definiranje optimalne koncentracije kalcija i ostalih makrohranjiva u hranjivoj otopini, ovisno o fenofazi usjeva plodovitog povrća (rajčica, paprika) u hidroponskom uzgoju;
izrada preporuka za izbor sortimenta i odabir tehnoloških postupaka koji će osigurati najveće količine i najpovoljniji odnos nutritivnih tvari u plodu rajčice i paprike iz hidroponskog uzgoja te korijena batata i jama. |
|
|
|
|
|
Prihvaćeni projekti u programu
|
|
|
|
Redni broj |
Voditelj |
Naziv projekta |
|
|
|
|
|
|