|
|
|
|
|
|
Detalji programa |
Program: |
Unaprijeđenje tehnoloških postupaka i procesa u proizvodnji hrane |
Voditelj: |
Srećko Tomas |
Ustanova: |
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek |
Sažetak: |
Osnovni cilj prehrambene industrije je opskrbiti potrošače kvalitetnom i zdravstveno-ispravnom hranom. Obzirom na prirodu prehrambenog materijala, i sve većih zahtijeva i širenja tržišta hrane, neophodno je konstantno unapređivanje i razvijanje novih tehnologija u prehrambenoj industriji. Glavninu tehnološki postupaka i procesa u proizvodnji i preradi hrane čine toplinski procesi, koji uključuju mehanizme prijenosa topline i tvari. Za potpuno razumijevanje tih mehanizama potrebno je poznavati toplinska i fizikalna svojstva materijala i njihove promjene tijekom procesiranja. Jednostavni matematički modeli za opisivanje takvih operacija/procesa neophodan su inženjerski alat pomoću kojeg se može provoditi simulacija procesa, a time i značajno olakšati optimiranje i upravljanje procesima. Na taj način se dobiva osnova za prenošenje laboratorijskih istraživanja u poluindustrijsko/industrijsko mjerilo. Primjena pouzdanih matematičkih modela, koji uključuju i koreliraju toplinsko-fizikalna svojstava materijala, omogućuje i preciznije dizajniranje procesne opreme za proizvodnju sigurne hrane uz očuvanje nutritivnih i senzorskih svojstava ishodnog materijala.
Jedan od ciljeva ovog programa je razvoj i validacija određenih metoda, uređaja i modela za određivanje toplinskih svojstava različitih vrsta tijesta i kašaste hrane na bazi voća i povrća, te pronalaženje funkcionalne ovisnosti toplinskih svojstava o sastavu hrane i temperaturi tijekom procesa prženja, pečenja, sterilizacije i pasterizacije. Provjeriti će se primjenjivost postojećih poluempirijskih i empirijskih modela za opis procesa sušenja i kruto-tekuće ekstrakcije u proizvodnji konvencionalno i ekološki uzgojenih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, odnosno iznalaziti će se novi/prihvatljiviji. Želja je razviti integriralne postupke i procese dehidracije voća, povrća i ljekovitog bilja na osnovu kinetičkih parametara i pokazatelja o očuvanju nutritivnih i organoleptičkih svojstava. Biološka različitost sirovina u prehrambenoj industriji zahtijeva neprekidno praćenje utjecaja procesa na svojstva proizvoda. Informacije potrebne za minimiziranje degradativnih promjena pri proizvodnji i skladištenju moguće je dobiti analizom uvijek istog uzorka tijekom procesa. Upravo je to svrha razvoja i prilagodbe nedestruktivnih metoda analize, temeljenih na analizi elektromagnetskih valova, i metodologije potrebne za on-line analizu i trenutno dobivanje podataka o promjenama teksture i drugih svojstava namirnice.
|
|
|
|
|
|
Prihvaćeni projekti u programu
|
|
|
|
Redni broj |
Voditelj |
Naziv projekta |
|
|
|
|
|
|