|
|
|
|
|
|
Detalji programa |
Program: |
Primjena novih fizikalnih metoda za vođenje, kontrolu i sigurnost prerade hrane |
Voditelj: |
Branko Tripalo |
Ustanova: |
Prehrambeno-biotehnološki fakultet |
Sažetak: |
Problematika optimizacije pripremanja sirovina za analize, vođenje procesa i njihov utjecaj na kontrolu i sigurnost proizvodnje gotovih prehrambenih proizvoda ima veliku važnost u prehrambenoj industriji i biotehnologiji. Ovim programom objedinile bi se interdisciplinarna znanstvena istraživanja koja će obuhvaćati istraživanja primjene uvođenja novih fizikalnih metoda i drugih metoda na adekvatno vođenje procesa prerade hrane, njenu kontrolu i sigurnost. Nadalje će se ispitivanti pripremane i utjecaj različitih sirovina na rezultate kemijskih i biokemijskih analiza i teksturalnih svojstava gotovih proizvoda. Također je od velike važnosti i ispitivanje utjecaja stupnja izmješanosti i fizikalno-kemijskih karakteristika praškastih materijala na rezultate analiza, te vođenje procesa i sigurnost hrane. U konačnici će se ispitivati i analizirati potrošačka prihvatljivost gotovih proizvoda i njihova sklonost na osnovu metoda prezentacije, posebice kušanja (Conjoint analiza). Matematički će se opisati kinetičke promjene pojedinih procesa, zatim interakcija parametara kod određivanja teksturalnih svojstava gotovih proizvoda, stupnja izmješanosti i karakteristika praškastih materijala, te kinetika izolacije biološi aktivnih komponenti iz različitih prehrambenih sirovina. |
|
|
|
|
|
Prihvaćeni projekti u programu
|
|
|
|
Redni broj |
Voditelj |
Naziv projekta |
|
|
|
|
|
|