|
|
|
|
|
|
Detalji programa |
Program: |
Valorizacija gospodarskih resursa u održivom razvitku ruralnog prostora |
Voditelj: |
Đordano Peršurić |
Ustanova: |
Institut za poljoprivredu i turizam, Poreč |
Sažetak: |
Gospodarske resurse našeg ruralnog prostora čine pretežito mala obiteljska gospodarstva, sa skromnom tehnološkom opremljenošću, niskom razinom znanja i slabom organizacijom. To stvara besperspektivnost koja potiče napuštanje takvih sredina i prodaju imovine. Ovo stanje čini velike prostore Hrvatske zapuštenim, devastiranog okoliša s potpunim gubitkom hrvatskog identiteta.
Osnovni ciljevi su:
- kreiranje vrhunskih proizvoda vina, rakija i maslinovog ulja autohtonog, kontroliranog zemljopisnog podrijetla;
- podizanje pokusnih nasada autohtonih sorata vinove loze i maslina za umatičenje
- stvaranje baze genetskih, kemijskih i tehnoloških podataka u cilju zaštite i garancije proizvoda;
- stvaranje infrastrukture (laboratoriji, degustacijska sala, pokusni nasadi i pokusni preradbeni kapaciteti) koja će biti u funkciji gospodarstva i obrazovnog sustava
- kreiranje modela organiziranja proizvođača vina, ulja, agroturističke ponude i selektivnih oblika turizma na ruralnom prostoru
Realizacija ovih ciljeva ima svrhu kreiranja novih znanja i njihove objave u vrhunskim znanstvenim radovima te stvaranje osnove novog, snažnog razvitka ruralnog prostora, optimalnom valorizacijom gospodarskih resursa na njemu.
Na programu se očekuje veliki broj inovacija kao rezultat prožimanja istraživačkog rada svih skupina te veći broj vrhunskih znanstvenih radova, brojni diplomanti, doktoranti i specijalisti. Pokusni nasadi i visoko vrijedni proizvodi od autohtonih sorata vinove loze i maslina, te modeliran sustav njihovog plasmana kroz agroturizam i turizam na ruralnom prostoru.
Implementiranje istraživanja u autohtone proizvode vina, rakije i ulja moći će se ocijeniti na izložbama i degustacijama u usporedbi sa domaćim i svjetskim vrhunskim proizvodima. U Institutu će biti podignuti pokusni nasadi autohtonih sorti, vinove loze i masline, razvijen novi uzgojni oblik vinove loze ISTRAC, akreditiran vinarski laboratorij i dograđena mikrovinifikacija, što će se moći provjeriti pregledom.
Provjera rezultata istraživanja u agroturizmu i turizmu na ruralnom prostoru bit će moguća kroz analizu uspješnosti poslovanja gospodarstava koja će biti praćena u modelima, te posjetom i uvidom u činjenično stanje.
Ugradnjom vrhunskih znanja u kreaciju brojnih visokovrijednih proizvoda, valorizirajući autohtone resurse, omogućit će se održiv razvitak i gospodarski prosperitet, te visoka kvaliteta života u ruralnom prostoru.
|
|
|
|
|
|
Prihvaćeni projekti u programu
|
|
|
|
Redni broj |
Voditelj |
Naziv projekta |
|
|
|
|
|
|