|
|
|
|
|
|
Detalji |
Projekt: |
Stabilnost genotipova suncokreta na važna agronomska svojstva i kakvoću ulja |
Voditelj: |
Miroslav Krizmanić |
Ustanova: |
Poljoprivredni institut Osijek |
Sažetak: |
Sjeme suncokreta jedna je od najvažnijh sirovina za proizvodnju kvalitetnog jestivog ulja. Visok sadržaj ulja u sjemenu izuzetno je važan zbog ekonomičnosti prerade i boljeg iskorištenja. Uljarska industrija zahtjeva sjeme suncokreta sa različitim sastavom i odnosom masnih kiselina. Sastav i odnos oleinske i linolne kiseline važni su za uporabu i stabilnost ulja prema oksidaciji. U prehrani ljudi suncokretovo ulje ima vrlo važnu ulogu u prevenciji bolesti krvnih žila.
U oplemenjivanju suncokreta temeljni cilj je stvoriti inbred linije vrijednih agronomskih svojstava, dobrih kombinacijskih sposobnosti koje će dati hibride visokog i stabilnog uroda zrna (iznad 5 t/ha), visokog sadržaja ulja (iznad 50%), povoljnog sastava i odnosa masnih kiselina u ulju. Klimatske promjene izazivaju sve češće stresne uvjete u proizvodnji ratarskih kultura. Zbog toga je nužno stvarati hibride prilagođene stresnim uvjetima, otpornih na sušu s naglašenom tolerantnosti ili otpornosti prema dominantnim bolestima suncokreta.
Dobiveni rezultati omogućit će analizu varijabiliteta između ispitivanih F1 hibrida u sastavu i odnosu masnih kiselina, te procjenu stabilnosti najvažnijih agronomskih svojstava u različitim uvjetima. To će omogućiti učinkovitiji izbor hibrida poželjnih svojstava koji će se prijavljivati Zavodu za sjemenarstvo i rasadničarstvo Osijek, kao i u komisije drugih zemalja.
Tijekom dvije godine, novostvoreni hibridi suncokreta testirat će se kroz mrežu mikropokusa na četiri lokaliteta: Lovas, Osijek, Beli Manastir i Nova Gradiška. Tijekom vegetacije obavit će se slijedeća ocjenjivanja i mjerenja: visina biljke, promjer glave, masa 1000 zrna, hektolitarska masa, urod zrna, sadržaj ulja, urod ulja, sastav i odnos masnih kiselina u ulju, te nazočnost bolesti.
Stvaranje hibrida visokog i stabilnog uroda zrna, visokog sadržaja ulja, optimalnog sastava i odnosa masnih kiselina, te njihovo korištenje u širokoj proizvodnji i prerađivačkoj industriji biti će značaj doprinos unaprijeđenju proizvodnje suncokreta u Republici Hrvatskoj. |
|
|
|
|
|
|