zProjekti
zProjekti
Nije implementirano Tražilica
ZNANSTVENI PROJEKTI 2024-4-29
zProjekti Lista prihvaćenih znanstvenih projekata - 2. ciklus
Lista prihvaćenih znanstvenih programa
Liste prihvaćenih znanstvenih projekata
Arhiv projekta
(2002. - 2005.)
Pretraživanje arhiva
(2002. - 2005.)
Arhiv projekata
(1996. - 2002.)
Pretraživanje arhiva
(1996.-2002.)
Svibor (1990.-1995.)
Detalji
Projekt: Probiotici i inducirana acidoza u prevenciji puerperalne pareze preživača 
Voditelj: Branko Liker
Ustanova: Agronomski fakultet, Zagreb 
Sažetak: Puerperalna pareza ili mliječna groznica spada među najučestalije metaboličke poremećaje Bolest zahvaća 5-8% populacije mliječnih krava. Oboljevaju krave i ovce u peripartalnom razdoblju. Subklinička hipokalcemija utječe na pojavu niza bolesti (distocia, zaostajanje posteljice, bolesti sirišta, izvrtanje i upala maternice, mastitis). U etiologiji poremećaja ključnu ulogu ima metabolizam kalcija. Izlučivanje velikih količina kalcija u kolostrumu (2,3 g Ca L-1) i mlijeku može izazvati tešku hipokalcemiju koju u pravilu prati i hipofosfatemija. Središnju ulogu u upravljanju homeostazom kalcija u krvi ima hormonalni sustav, unutar kojeg PTH ( parathormon) podiže njegovu razinu u krvi. PTH potiče sintezu djelatnog oblika vitamina D, 1,25-dihidroksikolekalciferola (1,25(OH)2D)u bubrezima i djeluje u suradnji s njim. Potiču apsorpciju kalcija iz crijeva, koštanog tkiva i tubularnog filtrata bubrega. Na pojačanu aktivnost PTH u krvi značajno utječe metabolička acidoza. No, misli se da acidoza u isto vrijeme snižava razinu aktivnog oblika vitamina D. Kationsko anionska razlika obroka (DCAD) u visokoj je korelaciji s pojavom puerperalne pareze, pa se ona koristi u prevenciji. Poteškoće u upotrebi javljaju se zbog upravljanja nadziranom razinom metaboličke acidoze i snižavanja ukusnosti obroka. Metabolička acidoza isto tako nastaje zbog nakupljenja organskih kiselina u krvi (mliječna, acetoctena, beta – hidroksimaslačna, npr.) u stanjima u kojima dolazi do nesrazmjera između njihovog nastajanja i iskorištavanja. U janjadi je Pioneer® PDFM (Enteroccocus faecium)izazvao promjene koje upućuju na stanje kompenzirane metaboličke acidoze, a slične promjene su opažene i u gravidnih ovaca (Bohrov efekt). Probiotici sadrže bakterije mliječno-kiselog vrenja pa njihovim djelovanjem tijekom probave nastaje mliječna kiselina. Ona postoji u dva izomera, kao L- i kao D-, pri čemu se L-laktat često naziva prirodnim, budući da je on glavni metabolit ljudi i životinja. D-laktat uglavnom proizvode neki mikroorganizmi, naziva se i neprirodnim, njegov metabolizam u životinjskom organizmu je sporiji od L-izomera, što rezultira njegovim akumuliranjem u krvi. Dodavanjem probiotika u obrok ovaca i mliječnih krava, izazvati u kritičnom razdoblju metaboličku acidozu, potaknuti pojačanu sekreciju PTH i sintezu 1,25-(OH)2D3 i time stvoriti lakodostupnu frakciju kalcija i fosfora u koštanom tkivu. 

Natrag