zProjekti
zProjekti
Nije implementirano Tražilica
ZNANSTVENI PROJEKTI 2024-4-29
zProjekti Lista prihvaćenih znanstvenih projekata - 2. ciklus
Lista prihvaćenih znanstvenih programa
Liste prihvaćenih znanstvenih projekata
Arhiv projekta
(2002. - 2005.)
Pretraživanje arhiva
(2002. - 2005.)
Arhiv projekata
(1996. - 2002.)
Pretraživanje arhiva
(1996.-2002.)
Svibor (1990.-1995.)
Detalji
Projekt: Biokemijske i histološke promjene u plodovima mandarine tijekom skladištenja 
Voditelj: Nikola Pavičić
Ustanova: Agronomski fakultet, Zagreb 
Sažetak: Mandarina unshiu (Citrus Unshiu Marc.) sorta «Owari» je najzastupljenija suptropska voćna vrsta koja se uzgaja u Hrvatskoj. Tijekom čuvanja dolazi do različitih promjena u kori mandarine. Osnovna pretpostavka istraživanja je da će toplinski tretmani plodova mandarine u toploj vodi na temperaturi od 48 oC (HWD 48) i 52 oC (HWD 52) imati utjecaja na enzimatske, biokemijske i histološke promjene u plodu, te će doći do različite aktivnosti pojedinih enzima u kori mandarine. Ukoliko se pojave ozljede od niskih temperatura da će ih manje biti na plodovima koji su potapani u toplu vodu te da će doći do promjene u anatomskoj građi kore mandarine između plodova sa predtretmanom i kontrole. Zatim da će plodovi nakon 8 tjedana čuvanja zadržati odgovarajuću kvalitetu. Kao ciljevi istraživanja su: gubitak plodova na težini (kalo) te utjecaj predtretmana i načina čuvanja na kvalitetu plodova mandarine nakon 8 tjedana skladištenja pri različitim temperaturama, promjene u aktivnosti enzima gvajakol peroksidaze, askorbat peroksidaze te katalaze, promjene u razini lipidne peroksidacije te količini vodikovog peroksida, kao posljedice oksidativnog stresa, mjerenjem koncentracije polifenola i tokoferola i proteina, spoznaja koji od predtretmana i načina skladištenja uzrokovati simptome ozljeda od niskih temperatura, utvrđenje anatomskih promjena u kori mandarine za sve tretmane u istraživanju, istraživanje podatakao klimatskim prilikama za sve godine istraživanja. Dobiveni podaci ce biti obrađeni pomoću analize varijance (ANOVA) u cilju istraživanja svake varijable posebno.u statističkom programu SAS. Očekuje se odgovor na pitanje koji od tretmana daje bolje rezultate u čuvanju i kvaliteti ploda mandarina, i da li će navedeni toplinski predtretmani utjecati na biokemijske, enzimatske i histološke promjene u plodovima. Rezultati istraživanja doprinijeti će novim saznanjima o biokemijskim procesima tijekom čuvanja plodova mandarine. Temeljem pozitivno dobivenih rezultata preporučili bi navedenu tehnologiju kao redovni postupak u čuvanju citrusa. 

Natrag