zProjekti
zProjekti
Nije implementirano Tražilica
ZNANSTVENI PROJEKTI 2024-4-26
zProjekti Lista prihvaćenih znanstvenih projekata - 2. ciklus
Lista prihvaćenih znanstvenih programa
Liste prihvaćenih znanstvenih projekata
Arhiv projekta
(2002. - 2005.)
Pretraživanje arhiva
(2002. - 2005.)
Arhiv projekata
(1996. - 2002.)
Pretraživanje arhiva
(1996.-2002.)
Svibor (1990.-1995.)
Detalji
Projekt: Vrijeme zadržavanja bakterije Escherichia coli u moru i morskim organizmima 
Voditelj: Mladen Šolić
Ustanova: Institut za oceanografiju i ribarstvo, Split 
Sažetak: Jedan od glavnih izvora alohtonih mikroorganizama u morskom okolišu su otpadne vode fekalnog porijekla koje izravno ili putem kanalizacijskih ispusta dospijevaju u more. Neki od mikroorganizama koji na taj način dospijevaju u morski okoliš su patogeni, dakle uzročnici različitih infekcija i bolesti kod ljudi i toplokrvnih životinja. Jedan se dio alohtonih mikroorganizama akumulira u različitim morskim organizmima, pogotovo onima koji se hrane filtracijom morske vode (“filtratori”), među kojima su najvažniji školjkaši. To je razlog što su školjkaši s aspekta zdravlja ljudi rizična skupina budući da u svojim organizmima akumuliraju sve vrste zagađivala prisutnih u morskoj vodi, pa tako i patogene bakterije. Predložena istraživanja osmišljena su u svrhu testiranja dviju hipoteza: (1) Vrijeme zadržavanja alohtonih mikroorganizama u morskom okolišu izravna je funkcija dužine njihovog preživljavanja po dolasku u more, što je opet rezultat sinergističkog utjecaja niza čimbenika u okolišu od kojih su najvažniji sunčevo zračenje, temperatura i salinitet, te (2) Koncentracije alohtonih mikroorganizama u školjkašima rezultat su koncentracija ovih mikroorganizama u moru u kojem žive školjkaši, stope filtracije morske vode, staništa u kojem školjkaši obitavaju, vrste, veličine i životnog ciklusa školjkaša, te sinergističkog utjecaja niza čimbenika u okolišu od kojih je najvažnija temperatura. Glavni ciljevi istraživanja su davanje odgovora na pitanja: (1) Koliko je vrijeme preživljavanja bakterije Escherichia coli, kao najvažnijeg indikatora fekalnog zagađenja mora, u morskom okolišu u uvjetima različitih inteziteta sunčevog zračenja, temperature i saliniteta (2) Postoji li sinergističko djelovanje istraživanih čimbenika, (3) Kako se dužina preživljavanja E. coli mijenja s dubinom mora, (4) Kojom brzinom različite vrste školjkaša akumuliraju bakteriju E. coli, te (5) Kako na te procese utječu koncentracije E. coli u moru, veličina školjkaša, faza životnog ciklusa školjkaša, te temperatura. Testiranje hipoteza i pronalaženje odgovora na postavljena pitanja izvršit će se pomoću niza in situ i laboratorijskih eksperimenata. Očekujemo da bi rezultati istraživanja imali veliku važnost u procjeni utjecaja ispusta ili drugih izvora fekalnog onečišćenja na sanitarnu kakvoću mora, te da bi predstavljali neobično vrijedan ulazni parametar za proračune vezane za projektiranje podmorskih ispusta. Nadalje, utvrđivanje čimbenika o kojima ovisi brzina koncentriranja alohtonih mikroor 

Natrag