zProjekti
zProjekti
Nije implementirano Tražilica
ZNANSTVENI PROJEKTI 2024-5-15
zProjekti Lista prihvaćenih znanstvenih projekata - 1. ciklus
Lista prihvaćenih znanstvenih programa
Liste prihvaćenih znanstvenih projekata
Arhiv projekta
(2002. - 2005.)
Pretraživanje arhiva
(2002. - 2005.)
Arhiv projekata
(1996. - 2002.)
Pretraživanje arhiva
(1996.-2002.)
Svibor (1990.-1995.)
Detalji
Projekt: Efikasnost korištenja dušika i pekarska kakvoća kod pšenice 
Voditelj: Hrvoje Šarčević
Ustanova: Agronomski fakultet, Zagreb 
Sažetak: Pekarska kakvoća zrna pšenice je u najvećoj mjeri određena količinom i strukturom glutenskih proteina, što ovisi kako o genotipu tako i o okolinskim uvjetima. Važnu komponentu glutenskih proteina čine glutenske podjedinice velike molekulske mase (HMW-GS) i utvrđivanje njihovog alelnog sastava je jedan od glavnih prioriteta u oplemenjivačkim programima pšenice. Među okolinskim čimbenicima dušik (N) zauzima posebno mjesto i pokazano je da postoje genotipske razlike u njegovom usvajanju i iskorištavanju u biljci. Ciljevi predloženog istraživanja su: 1) istražiti varijabilnost efikasnosti usvajanja i iskorištavanja N između 25 kultivara ozime pšenice te utvrditi relativnu važnost usvajanja odnosno iskorištavanja N u uvjetima dobre i loše opskrbljenosti usjeva dušikom; 2) procijeniti fenotipsku stabilnost važnih svojstava pekarske kakvoće kod 25 kultivara ozime pšenice u uvjetima dobre i loše opskrbljenosti usjeva dušikom, 3) Utvrditi sastav HMW gluteninskih podjedinica kod istih 25 kultivara ozime pšenice te procijeniti njegovu povezanost sa stabilnošću pojedinih svojstava pekarske kakvoće te 4) Procijeniti genski učinak gluteninskih alela na Glu-1 lokusima na različita svojstva kakvoće zrna u uvjetima dobre i loše opskrbljenosti usjeva dušikom. Od predloženog projekta se očekuje dobivanje boljeg uvida u stabilnost svojstava pekarske kakvoće u ovisnosti o efikasnosti usvajanja i iskorištavanja N. Kroz razvoj populacija rekombinantnih inbred linija, koje pokazuju alelnu varijaciju na Glu-1 lokusima, dobit će se precizna procjena učinka pojedinih alela s tih lokusa neovisno o njihovoj interakciji s alelima s drugih lokusa. Rezultati predloženog istraživanja će se moći provjeriti kroz njihovu prezentaciju na znanstvenim skupovima i publiciranjem u znanstvenim časopisima. Predloženo istraživanje će biti značajan doprinos boljem razumijevanju G x E interakcije za svojstva pekarske kakvoće kod pšenice u ovisnosti o sastavu HMW glutenina kao i efikasnosti korištenja N. Bolje razumijevanje učinka pojedinih alela na parametre pekarske kakvoće olakšat će izbor poželjnih genotipova kod oplemenjivanja na kakvoću. Utvrđivanjem genotipskih razlika u korištenju N moći će se izdvojiti kultivari bolje prilagođeni za uzgoj u uvjetima slabije N gnojidbe. Poznavanje ovih razlika će biti od pomoći i oplemenjivačima u stvaranju kultivara za održivu poljoprivredu. 

Natrag