|
|
|
|
|
|
Detalji |
Projekt: |
Potencijal polifenolnih spojeva sorti vinove loze |
Voditelj: |
Bernard Kozina |
Ustanova: |
Agronomski fakultet, Zagreb |
Sažetak: |
Polifenoli ukupnom zastupljenošću i brojnošću različitih spojeva, predstavljaju vrlo značajan dio kemijskog sastava grožđa. Poznato je da pojedine sorte vinove loze imaju različit prirodni potencijal sadržaja polifenola, naročito iz grupa tanina i tvari boje, kao i da se različitim agro i ampelotehničkim mjerama može utjecati na njihovu sintezu i nakupljanje u grožđu. Preradom grožđa, ovisno o tehnologiji, polifenoli se u većoj ili manjoj mjeri prenose u vino i tako sudjeluju u stvaranju kompleksa fizikalno kemijskih karakteristika koje utječu na kakvoću vina. Danas se, s druge strane, polifenolnim spojevima posvećuje velika pozornost sa stajališta nutritivne i zdravstvene vrijednosti vina, u čemu važno mjesto pripada grupi stilbena. Istraživanje će obuhvatiti dio najznačajnijih i najzastupljenijih sorti vinove loze u Hrvatskoj, kao što su Graševina, Chardonnay, Pinot crni, Merlot i Cabernet Sauvignon, s posebnim naglaskom na autohtone sorte kao što su Pošip, Plavac mali, Babić, Teran i Malvazija Istarska. Cilj istraživanja je utvrditi ukupni potencijal, kao i zastupljenost pojedinih grupa i specifičnih polifenolnih spojeva, vezanih uz određenje kvalitativnih sortnih karakteristika, pod djelovanjem agro i ampelotehničkih mjera, djelomične defolijacije, prorjeđivanja grozdova i solarizacije loze, uz sagledavanje utjecaja ekoloških čimbenika. Pokusi će biti postavljeni na lokacijama u Istri, Dalmaciji i kontinentalnoj Hrvatskoj, sukladno regionalizaciji vinogradarskih područja Hrvatske i zastupljenosti istraživanih sorti. Mikrovinifikacije će se provoditi u eksperimentalnom podrumu Zavoda za vinogradarstvo i vinarstvo Agronomskog fakulteta u Zagrebu. U analizama fizikalno kemijskog sastava vina, uz standardne analitičke metode koristit će se odgovarajuće metode analize polifenolnih spojeva na HPLC i GC MS uređajima. U pokusnim vinima pratit će se i antioksidativni potencijal metodama TEAC (Trolox Equivalent Antioxidant Power) i AAEAC (Ascorbic Acid Equivalent Antioxidant Power). Rezultati istraživanja, među prvima u nas, dat će relevantnu sliku istraživanih sorti, poglavito autohtonih, u pogledu potencijala polifenola i mogućih učinaka agro i ampelotehničkih zahvata u tom pogledu. Naravno, sve u cilju postizanja najbolje kakvoće grožđa i vina, što je temelj uspješne vinogradarsko vinarske proizvodnje i stvaranja prepoznatljivog, visokovrijednog i autentičnog hrvatskog proizvoda. |
|
|
|
|
|
|