zProjekti
zProjekti
Nije implementirano Tražilica
ZNANSTVENI PROJEKTI 2024-11-22
zProjekti Lista prihvaćenih znanstvenih projekata - 2. ciklus
Lista prihvaćenih znanstvenih programa
Liste prihvaćenih znanstvenih projekata
Arhiv projekta
(2002. - 2005.)
Pretraživanje arhiva
(2002. - 2005.)
Arhiv projekata
(1996. - 2002.)
Pretraživanje arhiva
(1996.-2002.)
Svibor (1990.-1995.)
Detalji
Projekt: Prirodni imunomodulatori i antioksidansi u optimalizaciji proizvodnje svinja 
Voditelj: Marcela Šperanda
Ustanova: Poljoprivredni fakultet, Osijek 
Sažetak: Različiti fiziološki stresori tijekom života svinja, kao što su odbiće, miješanje (grupiranje), transport, uskraćivanje vode i hrane, zahvaljujući pokretanju HPA-osovine, dovode do brojnih endokrinih, enzimatskih, metaboličkih, hematoloških i imunosnih promjena što evidentiramo proizvodnim pokazateljima i kakvoćom mesa. Nastanak kisikovih reaktivnih radikala, kao i produkata lipidne peroksidacije, povećava potrebu za većim unošenjem antioksidanata koji će spriječiti oksidativnu destrukciju membrana. Stoga tragamo za učinkovitim prirodnim imunostimulacijskim tvarima koji će podići obrambene snage sustava na višu razinu. Cilj istraživanja je utvrditi mogućnosti smanjivanja učinaka fiziološkog stresa na život, zdravlje i proizvodne karakteristike, pojačavanje antioksidativnog i imunog statusa svinja. Očekujemo pojačavanje imunostimulacijskog i protustresnog učinka, što će se očitovati većom površinom crijevnih resica, boljom apsorpcijom hranjivih tvari, većim brojem intestinalnih intraepitelnih limfocita, limfocita u lamini propriji i Peyerovim pločama, a time i podizanje imunokompetencije na višu razinu. Svrha je projekta utvrditi mogućnost pojačavanja antioksidativnog ststausa, proizvodnja većeg broja zdravih i otpornih životinja opremljenih razvijenim mehanizmima kojima može odgovoriti na stres i održati homeostazu. Rezultati istraživanja pokazat će koji su antioksidansi i imunomodulatori najučinkovitiji, kojim pripravcima možemo djelovati imunostimulirajuće i postići učinkovitiju i ekonomičniju proizvidnju svinja. 

Natrag