|
|
|
|
|
|
Detalji |
Projekt: |
Optimizacija čuvanja breskve i nektarine tretmanima poslije berbe |
Voditelj: |
Tomislav Jemrić |
Ustanova: |
Agronomski fakultet, Zagreb |
Sažetak: |
Breskva i nektarina su značajne voćne vrste u Hrvatskoj. Većina plodova se proda odmah po berbi zahvaljujući povećanoj potražnji tijekom turističke sezone. Sorte koje dozrijevaju krajem kolovoza i početkom rujna se slabije prodaju zbog smanjene potražnje pa ih je potrebno čuvati određeno vrijeme do prodaje. Međutim, one su osjetljive na ozlijede ploda od niske temperature tijekom čuvanja. To smanjuje i mogućnost izvoza na udaljenija tržišta. Predloženi projekt ima za cilj razviti odgovarajući toplinski tretman plodova koji bi poboljšao skladišnu sposobnost i omogućio transport plodova na udaljenija tržišta.
Od predloženog projekta se očekuje da će omogućiti razvoj ekološki prihvatljivog i energetski učinkovitog tretmana plodova breskve i nektarine poslije berbe za poboljšanje skladišne sposobnosti i očuvanje kvalitete ploda bez negativnog učinka na okoliš i zdravlje potrošača. Utvrdit će se osjetljivost kasnih sorata bresaka i nektarina u ekološkim uvjetima zadarskog zaleđa na pojavu ozljeda ploda od niske temperature tijekom čuvanja. Ovakva istraživanja u Hrvatskoj do sada nisu bila provedena. Time bi se omogućio daljnji rast proizvodnje kasnih sorata breskve i nektarine u Hrvatskoj. |
|
|
|
|
|
|