|
|
|
|
|
|
Detalji |
Projekt: |
Razvoj integriranih postupaka i procesa dehidratacije bioloških materijala |
Voditelj: |
Mate Bilić |
Ustanova: |
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek |
Sažetak: |
Dehidratacija bioloških materijala je vrlo složen fizikalni proces koji uključuje prijenos mase i topline u višefaznom sustavu. Biljno tkivo se u većini slučajeva podvrgava različitim metodama obrade prije same provedbe dehidratacije u cilju smanjenja promjena izazvanih pripremom bioloških materijala, procesom dehidratacije, kao i promjena koje nastaju tijekom njihovog skladištenja. Kako različiti biološki materijali pokazuju specifično ponašanje tijekom provedbe navedenih operacija nužno je definirati optimalne procesne parametre kojima se poboljšavaju nutritivna i organoleptička svojstva dehidratiranih proizvoda. Ovakav zahtjev postaje naročito važan na području Slavonije i Baranje, obzirom na značajno povećanje površina za voćarsku i povrtlarsku proizvodnju. U tom cilju bi se proveo razvoj integriranih postupaka i procesa dehidratacije voća (jabuka, marelica kruška i šljiva) i povrća (mrkva, peršin, celer, paprika) na osnovu kinetičkih parametara i pokazatelja o očuvanju nutritivnih, organoleptičkih i biološko aktivnih svojstava. Kinetika dehidratacije odabranih uzoraka determinirala bi se kontinuiranim praćenjem: promjene mase uzoraka, temperaturnog profila materijala i medija za sušenje, te profila vlage uz računalnu kontrolu procesa. U svrhu ubrzavanja kinetike dehidratacije, sprečavanja enzimske aktivnosti kao i neenzimskih promjena tijekom procesa sušenja, primijenili bi se različiti fizikalno-kemijski postupci prethodne obrade uzoraka, te bi se ovisno o primijenjenom postupku predložila i odgovarajuća rješenja. Za procjenu pojedine metode, te za praćenje utjecaja procesnih parametara na svojstva dehidratiranih uzoraka primijenile bi se standardne analitičke metode; termogravimetrija, rehidratacija, kolorimetrija, volumetrija, te tekućinska kromatografija visokog učinka (HPLC). Nadalje, istraživanje predviđa praćenje utjecaja pojedinih metoda dehidratacije i postupaka prethodne obrade na antioksidativna svojstva ispitanih bioloških materijala. Energetskom analizom i razvojem sustava za povećanje toplinske efikasnosti kroz rekuperaciju energije, prije svega za konvekcijsko sušenje, izradio bi se jedinstveni model integracije topline u procesu, te se na osnovu velikog broja mjerenja detaljno, matematički, opisao cjelokupni sustav. Sveukupne spoznaje proizašle iz provedenog istraživanja poslužile bi kao baza za izradu vlastite računalne simulacijske aplikacije. |
|
|
|
|
|
|