|
|
|
|
|
|
Detalji |
Projekt: |
Valorizacija selektivnih oblika turizma u održivom razvitku ruralnih prostora |
Voditelj: |
Desimir Bošković |
Ustanova: |
Institut za poljoprivredu i turizam, Poreč |
Sažetak: |
Valorizacija brojnih prednosti kojima obiluju ruralni prostor Istre polazi od slijedećih ključnih polazišta:
- sve je manji interes turističkog tržišta za dosadašnji masovni turizam industrijskog tipa identificiran s brojem noćenja
- neophodna je konsolidacija postojeće masovne turističke ponude s održivim razvitkom selektivnih oblika turističke ponude na neizgrađenim ruralnim prostorima,
- oblikovanje turističke ponude temeljiti na kvaliteti, različitosti i pojačanoj brizi o stanju okoliša i održivom razvoju.
Ciljevi istraživanja projekta su :
- dokazati kako će komplementarni razvitak selektivnih oblika turizma na ruralnim prostorima doprinijeti izmjeni strukture postojeće masovne turističke ponude,
- dokazati kako će razvitak novih selektivnih oblika turizma na ruralnim prostorima dinamizirati rast ukupne turističke potrošnje, povećati potrošnju autohtonih poljoprivrednih proizvoda Istre ( vino, rakija, maslinovo ulje, pršut, sir i dr.),
- dokazati povećanje blagostanja stanovništva ruralnih prostora kroz razvoj poduzetništva, proizvodnjom hrane i pića vrhunske kvalitete i njihovom prodajom na sajmovima, burzama, tržnicama, vinskim cestama, cestama ulja, meda i sl.
Glavna hipoteza projekta je:
- ruralni prostori u Istri predstavljaju veliki potencijal za razvitak selektivnih oblika turizma koji, radi blizine tržišta i mora, ekološke očuvanosti, neizgrađenosti, resursa za proizvodnju i plasman autohtonih proizvoda hrane i pića, mogu povećati konkurentnost i ekonomske učinke od turizma i poljoprivrede, ako se prostorno planski kvalitetno usmjere održivom razvoju i tržišnim trendovima.
Očekivani rezultati istraživanja su :
• Tržišno-tehnološka, ekonomsko-financijska, marketinška i ekološka razrada ideja i scenarija razvitka turizma i poljoprivrede na ruralnim prostorima,
• Osmišljavanje i zaštita tipičnih-autohtonih proizvoda ruralnog prostora, kao što su to: pršut, sir, tartufi, vino, maslinovo ulje, i sl., te organizacija njihovog plasmana
• Osmišljavanje i projektiranje tipičnih objekata za smještaj, trgovinu i prehranu turista, sport, zabavu i rekreaciju u skladu s autohtonom arhitekturom,
Rezultati istraživanja provjerit će se modeliranjem, input-output analizom, ekonometrijskim metodama, statističkim metodama, analizom i sintezom.
Važnost predloženog istraživanja ogleda se u ekološkoj očuvanosti ruralnih prostora, boljoj tržišnoj valorizaciji i iskorištenosti svih gospodarskih resursa. |
|
|
|
|
|
|