|
|
|
|
|
|
Detalji |
Projekt: |
Mikotoksini u namirnicama i krmi na području R.Hrvatske |
Voditelj: |
Frane Delaš |
Ustanova: |
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb |
Sažetak: |
Aflatoksini su sekundarni metaboliti plijesni Aspergillus flavus i A. parasiticus. Snažni su toksini i karcinogeni agensi. Veliki broj namirnica i krme supstrati su za rast vrsta iz roda Aspergillus i za sintezu aflatoksina. Obadvije te vrste iz roda Aspergillus uzrokuju čitav niz ekonomskih i medicinskih poteškoća u svijetu u velikom broju postrojenja za proizvodnju i preradu hrane i krme rastući na uskladištenim namirnicama i krmi. Radi sprečavanja biosinteze mikotoksina na poljoprivrednim proizvodima prijeko je potrebno spriječiti rast toksinotvornih plijesni. To se u pravilu postiže na tri načina: kontrolom okolišnih parametara; primjenom kemijskih antifungalnih agenasa; i iskorištavanjem prirodnih faktora otpornosti u tijeku rasta biljaka u polju i u skladištu. U proteklome razdoblju u nas je istraženo antifungalno djelovanje čitava niza prirodnih i kemijskih spojeva što su u nas, kao novi spojevi, dobiveni kemijskom sintezom. Usprkos rezultatima koji obećavaju, primjena tih spojeva mora se uzimati s krajnjim oprezom, budući da se još ne zna mogu li oni u budućnosti stvoriti neke ekološke probleme. |
|
|
|
|
|
|