|
|
|
|
|
|
Detalji |
Projekt: |
Mikrobiološka ispravnost i održivost namirnica animalnog podrijetla |
Voditelj: |
Lidija Kozačinski |
Ustanova: |
Veterinarski fakultet, Zagreb |
Sažetak: |
U praksi je stalno prisutno pitanje sigurnosti namirnica koje uključuje značajne potencijalne javnozdravstvene probleme. To nisu samo oboljenja ljudi uzrokovana konzumiranjem različitih vrsta hrane onečišćene bakterijama, već i opasnosti koje se kriju u činjenici da je na tržištu veliki broj namirnica domaće i inozemne proizvodnje, ali i one proizvedene u individualnim domaćinstvima bez stručnog nadzora. Stoga je potrebno istražiti stupanj mikrobiološkog onečišćenja namirnica te njihovu održivost na tržištu da bi se mogao procijeniti rizik za zdravlje potrošača. Cilj istraživanja je: utvrditi stupanj mikrobiološke ispravnosti namirnica; unaprijediti postupke izolacije, determinacije i karakterizacije uzročnika alimentarnih infekcija i intoksikacija i prilagoditi ih EU standardima; utvrditi utjecaj vanjskih čimbenika na rast i razmnožavanje mikroorganizama; utvrditi održivost namirnica s obzirom na način pohrane i primjenu različitih postupaka konzerviranja; izraditi Standardni operativni postupak (SOPs) za pohranu pojedinih namirnica animalnog podrijetla na tržištu. Specifični ciljevi sigurnosti hrane su kontrola i prevencija rasta patogenih i mikroorganizama kvarenja u hrani, procjena mikrobiološkog rizika u proizvodnom lancu hrane (distribucija odlučujućih čimbenika virulentnosti patogenih mikroorganizama, istraživanje ekspresije virulentnih gena u uzorcima hrane) te procjena održivosti namirnica s obzirom na mikrobiološke parametre. |
|
|
|
|
|
|