|
|
|
|
|
|
Detalji |
Projekt: |
Veterinarsko javno zdravstvo u proizvodnji zdrave hrane |
Voditelj: |
Mirza Hadžiosmanović |
Ustanova: |
Veterinarski fakultet, Zagreb |
Sažetak: |
Osnovu europskog zakonodavstva u pogledu proizvodnje i prometa hrane čini njezina zdravstvena ispravnost. Sigurnost namirnica u R Hrvatskoj donekle je riješena postojećim propisima, ali su nužne određene nadopune. U tom smislu od velike važnosti je prilagodba europskim standardima proizvodnje hrane te uspostavljanje učinkovitog sustava službene kontrole u svim fazama proizvodnog lanca. Kada je riječ o naturalnoj proizvodnji nadzor je nedostatan, a način proizvodnje dovodi u pitanje sigurnost namirnica. Autohtoni proizvodi čimbenik su prepoznatljivosti regije i konkurentnosti na domaćem i europskom tržištu hrane, pa se nameće potreba standardizacije takve proizvodnje te osiguranja njihove zdravstvene ispravnosti.
Poticaj razvoju proizvodnje sigurnih namirnica animalnog podrijetla podrazumijeva praćenje proizvodnje da bi se identificirao i procijenio rizik kako bi se ostvarile nužne pretpostavke u odnosu na zahtjeve veterinarsko-sanitarnih uvjeta. Pored sveobuhvatnih načela proizvodnje zdravstveno ispravnih namirnica u okviru suvremenih koncepcija nadzora i kontrole, istraživanje će biti posebno usmjereno na pokazatelje kakvoće i sigurnosti fermentiranih mesnih i mliječnih proizvoda u smislu pronalaženja i primjene novih zaštitnih mikrobnih kultura, bakteriocina i drugih prihvatljivih inhibitora. U vezi s navedenim istraživanje treba dati uvid u stanje zdravstvene ispravnosti i kakvoće namirnica animalnog podrijetla na hrvatskom tržištu, izradu programa veterinarsko-sanitarnog nadzora i kontrole od „farme do stola“ te implementaciju suvremenih koncepcija nadzora (GMP-Good Manufacturing Practice, GHP- Good Hygiene Practice, HACCP-Hazard Analysis of Critical Control Points). Nadalje, saznanja o sastavu mikroflore fermentiranih proizvoda, te mehanizmima mikrobnih međudjelovanja dati će smjernice za razvoj postupaka primjene selektiranih zaštitnih mikrobnih kultura te bakteriocina kao prirodnih antimikrobnih tvari. Utjecaj zaštitnih kultura i bakteriocina na kakvoću i sigurnost proizvoda provjeriti će se usporednim laboratorijskim istraživanjima domaćih i inozemnih institucija te aplikacijom rezultata istraživanja u pogonima prehrambene industrije i prometu. U skladu s strateškim pravcima istraživanja u R Hrvatskoj te predstojećih aktivnosti pristupanju EU, predloženo istraživanje može pridonijeti poboljšanju postojeće legislative i prakse u proizvodnji namirnica animalnog podrijetla s ciljem unaprjeđenja zaštite zdravlja potrošača. |
|
|
|
|
|
|