zProjekti
zProjekti
Nije implementirano Tražilica
ZNANSTVENI PROJEKTI 2024-5-2
zProjekti Rang lista prihvaćenih znanstvenih projekata
Lista prihvaćenih znanstvenih programa
Liste prihvaćenih znanstvenih projekata
Arhiv projekta
(2002. - 2005.)
Pretraživanje arhiva
(2002. - 2005.)
Arhiv projekata
(1996. - 2002.)
Pretraživanje arhiva
(1996.-2002.)
Svibor (1990.-1995.)
Detalji
Projekt: Specifičnosti rasta svinja i peradi i kakvoća proizvoda 
Voditelj: Gordana Kralik
Ustanova: Poljoprivredni fakultet, Osijek 
Sažetak: U okviru projekta istraživat će se genetski i hranidbeni čimbenici koji utječu na količinu i kakvoću mesa svinja te jaja i mesa peradi. Različite pasmine svinja imaju različitu genetsku predispoziciju za tvorbu i svojstva kakvoće mišićnog tkiva. Svrha projekta je utvrditi povezanost između svojstava kakvoće mišićnog tkiva svinja s polimorfizmima u D-loopu mitohondrijske DNA (uključujući heteroplazmiju) i odabranih kandidatnih gena (PGC1, TFAM, RN) kod pasmina svinja koje su fenotipski udaljene (crna slavonska svinja, durok, pietren). Pretpostavka je da utvrđene povezanosti kod pasmina s dobrim svojstvima kakvoće mesa mogu biti od značaja za poboljšanje istih kod pasmina svinja kod kojih su ta svojstva tijekom intenzivne selekcije narušena. Na odabranim genotipovima svinja i hibridima peradi koji se odlikuju brzim rastom i visokim prinosom mesa u trupu, istražit će se kapacitet rasta, utvrditi matematički modeli rasta, kao i svojstva nutritivne (sadržaj vode, masti, proteina, pepela, profil mansih kiselina – SFA, MUFA, PUFA omega-3, PUFA omega-6) i tehnološke (pH45, pH24, sp.v.v., boja, otpuštanje mesnog soka, nježnost mišićnih vlakana) kakvoće mišićnog tkiva. Primjenom određenih hranidbenih tretmana „dizajnirat“ će se animalni proizvodi (meso i jaja) koji se odlikuju značajnim sadržajem bioaktivnih tvari (omega-3 PUFA, selen, vitamin E) koje potiču funkcionalne procese u organizmu i preveniraju pojavu različitih bolesti. Dodatnu vrijednost proizvodima osigurat će vitamin E u cilju sprečavanja oksidaciji sklonih omega-3 PUFA, kao i važni mikroelement selen kojeg nema u dovoljnim količinama u hrani za ljude. Naša istraživanja trebaju biti doprinos proizvodnji „funkcionalne hrane“ koju preferiraju konzumenti s nutritivnog i zdravstvenog aspekta. 

Natrag