|
|
|
|
|
|
Detalji |
Projekt: |
Prehrana i životne navike u očuvanju zdravlja |
Voditelj: |
Milena Mandić |
Ustanova: |
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek |
Sažetak: |
Evidencije i smjernice Svjetske zdravstvene organizacije ukazuju da je prehrana vanjski čimbenik kojim se zdravlje može očuvati i poboljšati. U Hrvatskoj je zauzet jasan stav da se svim sredstvima treba poraditi na poboljšanju prehrane, sprječavanju preuzimanja negativnih trendova sa Zapada u širenju potrošnje brze, energijom prebogate hrane. No, nastojanja nisu jednostavna, što je vidljivo iz niza dokumenata donesenih na državnom nivou (Hrvatska poljoprivreda na raskrižju, Ministarstvo poljoprivrede i šumarstva, Zagreb, 1997; Hrvatska politika prehrane, Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi, 1999; Strategija razvoja Hrvatska u 21. stoljeću, Prehrana, Ured za strategiju razvitka Republike Hrvatske, 2001). Bitka će biti izgubljena ako se u nastojanju posustane, jer će pojave vezane uz nepravilnu prehranu, kao kronične nezarazne bolesti, svakodnevno rasti, a izdavanja za liječenje posljedica nepravilne prehrane bit će sve veća.
Cilj ovoga projekta je dijetetičkim ispitivanjima o kakvoći prehrane i životnim navikama dati znanstveni pristup u uvid i mogućnosti rješavanja ove ozbiljne situacije. Kroz tri godine istraživanja planira se obuhvatiti nekoliko populacija, kao osjetljiva dojenačka, ali i odrasle-studenska i radna. |
|
|
|
|
|
|