|
|
|
|
|
|
Detalji |
Projekt: |
Vrednovanje održivih sustava proizvodnje krme u brdsko-planinskim područjima |
Voditelj: |
Josip Leto |
Ustanova: |
Agronomski fakultet, Zagreb |
Sažetak: |
Od ukupne kopnene površine RH 46,6% je smješteno u brdsko-planinskom području (iznad 200 m nadmorske visine). U brdskom području oko 50% poljoprivrednih površina čine travnjaci, dok se taj postotak u planinskom području penje na >75%. Niska produkcija ovih travnjaka po jedinici površine nije dovoljan argument za njihovu gospodarsku diskvalifikaciju. Intezifikacija i unapređenje proizvodnje krme uz očuvanje ekoloških vrijednosti ovog, ekološki izuzetno osjetljivog područja, nužnost je u cilju povećavanja kvantitete i kvalitete postojeće stočarske proizvodnje. Postojeća proizvodnja krme na travnjacima može se višestruko povećati i po kvantiteti i po kvaliteti, primjenom odgovarajućih agrotehničkih zahvata, izborom i sjetvom produktivnijih sorata trava i djetelina, korištenjem u optimalnom stadiju zrelosti tratine i pod optimalnim opterećenjem travnjaka, te kombinacijom različitih načina korištenja travnjaka (košnja/napasivanje, kombinirano napasivanje različitim vrstama stoke). Predložena istraživanja vrednovala bi različite održive i ekološki prihvatljivie sustave proizvodnje krme na travnjacima u cilju osiguranja kvalitetne krme za ljetnu i zimsku hranidbu krava i ovaca. Ciljevi istraživanja su i) procjeniti utjecaj i interakciju okoline, kultivara, soja Rhizobium bakterija i stadija zrelosti u trenutku košnje na prinos stabljike i lista crvene djeteline, odnos list:stabljika, kemijski sastav (sirovi proteini, neutralna detergent vlakna, kisela detergent vlakna), te dinamiku njene razgradnje i efektivnu razgradljivost u buragu ovaca i u umjetnom buragu; ii) utvrditi prinos, iskorištenost biljne mase, hranidbenu vrijednost i promjene u botaničkom sastavu planinskog travnjaka korištenog u slijedećim sustavima napasivanja i košnje 1. kombinirano rotacijsko napasivanje govedima i ovcama cijelu vegetacijsku sezonu, 2. dva turnusa rotacijskog napasivanja govedima u početku vegetacijske sezone iza čega slijedi jedan otkos za sijeno/silažu i nastavak sezone rotacijsko napasivanje govedima, 3. dva otkosa za sijeno/silažu: na početku i na kraju vegetacijske sezone, a između njih rotacijsko napasivanje govedima, 4. jedan otkos za sijeno/silažu iza čega slijedi rotacijsko napasivanje govedima ostatak vegetacijske sezone; iii) utvrditi kompatibilnost, prinos, sastav, kvalitetu, dinamiku razgradnje i efektivnu razgradljivost smjese bijele djeteline (četiri kultivara) i trstikaste vlasulje (šest kultivara) u buragu ovaca i u umjetnom buragu. |
|
|
|
|
|
|