|
|
|
|
|
|
Detalji |
Projekt: |
Oplemenjivanje kukuruza šećerca na kvalitet zrna i prinos |
Voditelj: |
Tatjana Ledenčan |
Ustanova: |
Poljoprivredni institut Osijek |
Sažetak: |
Kukuruz šećerac je prehrambeno-fiziološki visokovrijedna povrtna kultura, siromašna mastima te dobar izvor vlakana, pojedinih vitamina i oligoelemenata. Oplemenjivanje kukuruza šećerca je jedini održivi postupak kojim je moguće sustavno unapređivati primarna svojstva kvalitete zrna zajedno s agronomskim svojstvima. Dugoročni oplemenjivački programi zasnivaju se na dobivanju inbred linija i hibridnih kombinacija, te stvaranju novih oplemenjivačkih populacija adaptiranih na određeno klimatsko područje. U našim dosadašnjim istraživanjima iz prikupljenih stranih populacija (američkih, čeških, ruskih) i F1 hibrida nepoznatog porijekla, metodama kombinacijskog oplemenjivanja na fenotipskoj razini, dobivene su vlastite linije i hibridi sugary (su1) tipa mutacije endosperma kao i nove oplemenjivačke populacije adaptirane na područje Istočne Hrvatske. Daljnje unapređenje oplemenjivačkog programa može se ostvariti uvođenjem u program novih mutanata endosperma (shrunken (sh2) i sugar enhanced (se), kao i kombinacije mutanata) koji će povećati sadržaj šećera u zrnu kao važnog čimbenika kvalitete; te inkorporacijom germplazme kukuruza standardnog tipa zrna kojom će se poboljšati gospodarska svojstava (posebice ranozrelost, prinos, otpornost na bolesti i kukuruznog moljca). Na ovaj način proširit će se genetska varijabilnost i povećati adaptabilnost novih oplemenjivačkih populacija kukuruza šećerca. Očekuju se i novi hibridi poboljšanih agronomskih svojstava i kvalitete u odnosu na standarde, koji će doprinijeti povećanju proizvodnje kukuruza šećerca u Hrvatskoj. Istraživanje obuhvaća kvantitativna svojstva značajna za kvalitet, proizvodnju i korištenje kukuruza šećerca u svježem i konzerviranom obliku: sastav i sadržaj šećera u zrnu, okus, tekstura, ranozrelost, otpornost na bolesti i štetnike, prinos, svojstva klipa (oblik, dužina, promjer, ispunjenost), svojstva zrna (dubina, širina, debljina perikarpa). Također, pokušat će se izdvojiti genotipovi koji bi imali veće značenje s gledišta biološki vrijedne prehane kroz povećan sadržaj antioksidansa karotenoida i tokoferola, te odsustvo miokotoksina. |
|
|
|
|
|
|