zProjekti
zProjekti
Nije implementirano Tražilica
ZNANSTVENI PROJEKTI 2024-11-23
zProjekti Rang lista prihvaćenih znanstvenih projekata
Lista prihvaćenih znanstvenih programa
Liste prihvaćenih znanstvenih projekata
Arhiv projekta
(2002. - 2005.)
Pretraživanje arhiva
(2002. - 2005.)
Arhiv projekata
(1996. - 2002.)
Pretraživanje arhiva
(1996.-2002.)
Svibor (1990.-1995.)
Detalji
Projekt: Mesne odlike hrvatskih pasmina ovaca 
Voditelj: Boro Mioč
Ustanova: Agronomski fakultet, Zagreb 
Sažetak: Budući da je meso osnovni proizvod većine hrvatskih izvornih pasmina (populacija) ovaca, pretpostavka ovog istraživanja je da je s vremenom došlo i do promjena određenih proizvodnih i fenotipskih odlika vezanih uz proizvodnju mesa. Stoga je cilj istraživanja utvrditi kvantitativne i kvalitativne predispozicije izvornih hrvatskih pasmina ovaca u proizvodnji mesa, te klaoničke pokazatelje i kemijski sastav mesa. Također, svrha predloženog projekta je utvrđivanje uzgojnog područja i tehnologije uzgoja pojedinih izvornih pasmina ovaca kao osnovnih preduvjeta u socijalnoj i gospodarskoj zaštiti tradicionalne proizvodnje janjećeg i ovčjeg mesa. Plan projekta je istraživanje reprodukcijskih i mesnih odlika 5 (pet) izvornih hrvatskih pasmina (populacija) ovaca uzgajanih u različitim područjima Republike Hrvatske, s tim da se planirana područja smatraju "tipičnim ovčarskim", s dugom tradicijom ovčarske proizvodnje: Istra, Lika i Gorski kotar, Primorje i otoci: Cres, Pag i Rab. Klasifikacija janjećih trupova vršit će se prema E.U.R.O.P. sustavu klasifikacije, dok će ovčji trupovi biti klasificirani sukladno preporukama E.A.A.P.-a. Unutar svakog područja i pasmine izabrat će se više obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava za praćenje navedenih pokazatelja. Rezultati istraživanja imat će izravnu primjenu u standardizaciji hrvatskih izvornih pasmina ovaca (fenotipske i proizvodne odlike), kao i u definiranju i primjeni novih uzgojnih programa po pojedinim pasminama. Navedeno će, uz definiranje genotipa, omogućiti standardizaciju ovčjih mesnih proizvoda i prerađevina, te zaštitu izvornosti i zemljopisnog podrijetla. Na taj način standardizirat će se tradicionalne tehnologije proizvodnje i proširit djelatnost obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, postojećih i budućih, kao i njihova ukupna dohodovnost. 

Natrag