|
 |
 |
 |
 |
 |
Detalji |
Projekt: |
Hranidbena, antioksidativna i prebiotička svojstva kukuruza za domaće životinje |
Voditelj: |
Darko Grbeša |
Ustanova: |
Agronomski fakultet, Zagreb |
Sažetak: |
Hrvatska proizvodi preko 70% potrebne količine merkatilnog kukuruza iz sjemena domaćih genotipova, uglavnom hibrida, kukuruza i 20% izvozi. Poznavanje razlika između genotipova u fizikalno-kemijskom sastavu, probavljivosti hranjiva u cijelom i glavnim djelovima probavnog trakta koja je različita između peradi, svinja i goveda pouzdanije će odrediti njihovu hranjivost koja je temelj daljnje selekcije, tržišne vrijednosti, točnosti sastavljanja obroka. Poznavanje hranjivsti genotipa kukuruza odrediti će u kojoj će proizvodnji (preživaći, svinje ili perad) dati najveću vrijednost i zaradu. Obrok sa udjelom hibrida sa višim sadržajem esencijalnih aminokiselina, te masnih kiselina i iskoristivog fosfora sadržavati će manje skupih proteinskih krmiva, biljnih ulja, antioksidanata i anorganskog P i manje će zagađivati okoliš.
Poznavanje obujma i brzinu fermentacije škroba u buragu goveda i tankom crijevu svinja i peradi omogućiti će odabir hibrida sukladno razgradnji proteinskog krmiva i osnovnog obroka.
Podaci će se primjenjivati u sastavljnju krmnih smjesa u tvornicama stočne hrane, sastavljanju obroka na obiteljskim gospodarstvima i u savjetodavnoj službi.
Obiteljska gospodarstva će sijati hibride koji po hranjivosti odgovaraju tipu njihove proizvodnje: govedarstvu, svinjogojstvu ili peradarstvu.
Domaći proizvođaći će proizvoditi sjemenje kukuruza sukladno njihovoj hranjivosti.
Izvoznici će dobiti hranjivost domaćih genotipova kukuruza opisanu za EU i SAD usporedivim podacima. |
|
 |
 |
 |
 |
|