|
|
|
|
|
|
Detalji |
Projekt: |
Razvoj procesa proizvodnje visokokvalitetne hrane |
Voditelj: |
Vlasta Piližota |
Ustanova: |
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek |
Sažetak: |
U svrhu pronalaženja novih inhibitora posmeđivanja, i uvjeta procesiranja, za svježe izrezano voće i povrće, dio istraživanja u ovom projektu će biti posvećen pronalasku učinkovitih ili novih inhibitora posmeđivanja koji će imati GRAS (opće potvrđeni kao neškodljivi) svojstva. U isto vrijeme, ti inhibitori bi trebali omogućiti sprječavanje preživljavanja patogenih mikroorganizama. U tu svrhu će se primijeniti i nove sinergističke smjese prirodnih i sintetskih spojeva (masne kiseline i njihovi gliceridi, frakcije eteričnih ulja, flavonoidi, antioksidansi) koje će se primijeniti na realne sustave (svježe voće i povrće).
Dio istraživanja će biti posvećen pronalaženju boljih receptura već postojećih proizvoda, kojima bi se poboljšala senzorska (aroma, okus), reološka (viskoznost, konzistencija), termofizička (temperatura i toplina zamrzavanja) i fizička svojstva, a dodatkom različitih hidrokoloida, škrobova, modificiranih i rezistentnih škrobova iz različitih sirovina.
Neke prerađevine od voća i povrća biti će podvrgnute tretiranju visokim hidrostatskim tlakom u svrhu inaktivacije mikroorganizama i enzima, bez primjene kemijskih sredstava, kako bi se sačuvala njihova kvaliteta (boja, aroma, fizička svojstva) i prehrambena vrijednost jednaka ili bolja od one pasteriziranih proizvoda. |
|
|
|
|
|
|