|
|
|
|
|
|
Detalji |
Projekt: |
Potencijalna primjena kakao polifenola u inhibiciji fibroze jetre |
Voditelj: |
Jasminka Giacometti |
Ustanova: |
Medicinski fakultet, Rijeka |
Sažetak: |
Iako je naš organizam stalno izložen štetnom utjecaju egzogenih čimbenika koji mu narušavaju ravnotežu, on posjeduje dobre mehanizme zaštite. Problem nastaje kada izostanu zaštitni mehanizmi uslijed poremećaja uzrokovanih egzogenim čimbenicima.
Genetički i okolišni čimbenici uzrokuju pojavu bolesti jetre (alkoholom-izazvana, nealkoholna fibroza jetre, virusne infekcije, kolestaza, poremećaji u metabolizmu glukoze i lipida). U ranoj fazi je oštećenje jetre uzrokovano unutarnjim i vanjskim čimbenicima koji pokreću porast štetnih tvari (citokini, lipoperoksidi, slobodni radikali, i dr.). U fibrinogenezi dolazi do aktivacije zvjezdastih stanica jetre (ZSJ). Da bi povratno utjecali na ponovno obnavljanje normalne histologije jetre, preporuča se zaustaviti aktivaciju i rast aktiviranih ZSJ u ranoj fazi.
Konvencionalna antifibrotična terapija je selektivno djelotvorna, selektivno posljedično toksična i toksična pri većem unosu. Fitokemikalije učinkovito utječu na oksidativna tkivna oštećenja djelujući na više razina kao antioksidansi, specifični inhibitori upalnih enzima i modulatori ekspresije gena. U odnosu na konvencionalnu, prednost terapije fitokemikalijama je u većoj bioaktivnosti unatoč manjem unosu, netoksičnosti unatoč većem unosu pa se mogu primjeniti ne samo u terapiji već i kao dodatak konvencionalnoj terapiji fibroze jetre. Dokazano je da polifenoli zelenog čaja imaju antitumorski, antiupalni, antioksidativni, antiproliferativni, antibakterijski i antivirijalni učinak. Polifenoli zelenog čaja inhibiraju aktivaciju ZSJ.
U određivanju pozitivnog učinka na kronična upalna oboljenja kao što su bolesti krvožilnog sustava, posljednjih je godina provedeno istraživanje učinkovitosti katehina, epikatehina i procijanidina iz kakaa u cilju proizvodnje funkcionalne hrane. Još uvijek je nepoznat utjecaj kakao polifenola na bolesti jetre. Zna se da kakao sadrži nekoliko puta više polifenola od zelenog čaja pa je za očekivati da će preventivno i terapijski utjecati na razvoj fibroze jetre. |
|
|
|
|
|
|