|
 |
 |
 |
 |
 |
Detalji |
Projekt: |
Tradicijski specijaliteti u funkciji dohotka seljačkih gospodarstava |
Voditelj: |
Ante Kolega |
Ustanova: |
Agronomski fakultet, Zagreb |
Sažetak: |
Približavanje Hrvatske europskim i svjetskim integracijama izlaže domaću poljoprivredu jakoj konkurenciji. Posljedice navedenog su ogroman uvoz, gubitak domaćeg tržišta te pad cijena i dohotka za poljoprivredne proizvođače i prehrambenu industriju. Navedenim promjenama najviše su pogođena mala i srednja seljačka gospodarstva u Hrvatskoj te oni moraju tražiti nove izvore dohotka. Jedna od mogućnosti su tradicijski specijaliteti. Pojam tradicijski specijaliteti u ovom projektu odnosi se na prehrambene prerađevine koje se tradicijski proizvode na hrvatskim seljačkim gospodarstvima i imaju posebna užilna svojstva. Primjerice, voćni destilati, domaće kobasice, sirevi, prerađevine od voća i povrća itd.
Cilj projekta je utvrditi mogućnosti i ograničenja proizvodnje i prodaje hrvatskih tradicijskih specijaliteta i predložiti mjere kojima će se poticati ove proizvode.
Očekivani rezultat projekta je katalog hrvatskih tradicijskih specijaliteta, optimalni ekonomsko-organizacijski modeli proizvodnje i prodaje ovih proizvoda, planovi poticajnih mjera te planovi njihove zaštite oznakama zemljopisnog podrijetla. Rezultati istraživanja će biti prikazani na web-stranicama.
Rezultati ovog istraživanja dati će opsežnu informacijsku podlogu za kreiranje mjera poljoprivredne politike kojima se želi unaprijediti proizvodnja i prodaja tradicijskih specijaliteta. Nadalje, rezultati istraživanja mogu pomoći seljačkim gospodarstvima koja se bave tradicijskim specijalitetima da poboljšaju planiranje i provedbu svojih poslovnih aktivnosti, a zainteresiranim seljacima da otkriju mogućnosti i ograničenja u proizvodnji i prodaji ovih proizvoda. S druge strane, ovaj projekt će pomoći da se sačuvaju od zaborava mnogi hrvatski tradicijski proizvodi. |
|
 |
 |
 |
 |
|