zProjekti
zProjekti
Nije implementirano Tražilica
ZNANSTVENI PROJEKTI 2025-4-19
zProjekti Rang lista prihvaćenih znanstvenih projekata
Lista prihvaćenih znanstvenih programa
Liste prihvaćenih znanstvenih projekata
Arhiv projekta
(2002. - 2005.)
Pretraživanje arhiva
(2002. - 2005.)
Arhiv projekata
(1996. - 2002.)
Pretraživanje arhiva
(1996.-2002.)
Svibor (1990.-1995.)
Detalji
Projekt: Tradicijski specijaliteti u funkciji dohotka seljačkih gospodarstava 
Voditelj: Ante Kolega
Ustanova: Agronomski fakultet, Zagreb 
Sažetak: Približavanje Hrvatske europskim i svjetskim integracijama izlaže domaću poljoprivredu jakoj konkurenciji. Posljedice navedenog su ogroman uvoz, gubitak domaćeg tržišta te pad cijena i dohotka za poljoprivredne proizvođače i prehrambenu industriju. Navedenim promjenama najviše su pogođena mala i srednja seljačka gospodarstva u Hrvatskoj te oni moraju tražiti nove izvore dohotka. Jedna od mogućnosti su tradicijski specijaliteti. Pojam tradicijski specijaliteti u ovom projektu odnosi se na prehrambene prerađevine koje se tradicijski proizvode na hrvatskim seljačkim gospodarstvima i imaju posebna užilna svojstva. Primjerice, voćni destilati, domaće kobasice, sirevi, prerađevine od voća i povrća itd. Cilj projekta je utvrditi mogućnosti i ograničenja proizvodnje i prodaje hrvatskih tradicijskih specijaliteta i predložiti mjere kojima će se poticati ove proizvode. Očekivani rezultat projekta je katalog hrvatskih tradicijskih specijaliteta, optimalni ekonomsko-organizacijski modeli proizvodnje i prodaje ovih proizvoda, planovi poticajnih mjera te planovi njihove zaštite oznakama zemljopisnog podrijetla. Rezultati istraživanja će biti prikazani na web-stranicama. Rezultati ovog istraživanja dati će opsežnu informacijsku podlogu za kreiranje mjera poljoprivredne politike kojima se želi unaprijediti proizvodnja i prodaja tradicijskih specijaliteta. Nadalje, rezultati istraživanja mogu pomoći seljačkim gospodarstvima koja se bave tradicijskim specijalitetima da poboljšaju planiranje i provedbu svojih poslovnih aktivnosti, a zainteresiranim seljacima da otkriju mogućnosti i ograničenja u proizvodnji i prodaji ovih proizvoda. S druge strane, ovaj projekt će pomoći da se sačuvaju od zaborava mnogi hrvatski tradicijski proizvodi. 

Natrag