|
 |
 |
 |
 |
 |
Detalji |
Projekt: |
Uloga organskih gnojiva u ishrani vinove loze |
Voditelj: |
Tomislav Ćosić |
Ustanova: |
Agronomski fakultet, Zagreb |
Sažetak: |
Primjena suvremene agrotehnike uz uporabu novih kultivara vinove loze s visokim potencijalom rodnosti, uzrokuje brojne probleme u ishrani vinove loze, posebice mikrohranivima. Kako bi se što bolje iskoristio visok biološki potencijal kultivara vinove loze u praksi se primjenjuje intenzivna gnojidba osnovnim hranivima (dušik, fosfor, kalij), pri čemu se najčešće koriste koncentrirana mineralna gnojiva bez «balasta», odnosno korisnih primjesa, a uporaba stajskog gnojiva i drugih organskih gnojiva je sve rjeđa. Visoko rodne sorte vinove loze visokim prirodima iznose iz tla sve više hraniva, posebice mikroelemenata koji se uobičajenom gnojidbom s NPK gnojivima ne nadoknađuju u tlu. Danas se naglašava potreba boljeg odmjeravanja doza gnojiva pri gnojidbi vinove loze. Ističe se problem uspostavljanja skladne ravnoteže u ishrani vinove loze i usvajaju nove direktive u realizaciji biljno hranidbenog kapaciteta tla u vinogradima. Apsorpcija ili primanje hraniva ovisi o nizu čimbenika od kojih kao posebno važne ističemo strukturu korijenja i djelotvornost korijenja te reakciju tla. Naime, topljivost pojedinih biogenih elemenata u tlu i njihova pristupačnost biljci stoji u tijesnoj vezi s reakcijom tla. U ishrani vinove loze organska tvar ima posebno veliko značenje jer posreduje u stabilnosti strukture, a preko strukture utječe na čitav niz fizikalnih, kemijskih i bioloških svojstava tla. Nedostatak organske tvari utječe na pogoršanje fizikalnih svojstava tla, smanjenje biološke aktivnosti u tlu, a posebice utječe na slabije primanje nekih biogenih elemenata kao što su dušik, fosfor, magnezij, bor i željezo. Veća količina humusa uvjetuje veću plodnost tla, a posebice jače primanje željeza, bora i magnezija, elemenata koji u najvećoj mjeri sudjeluju u tvorbi klorofila. Uloga organske tvari posebno je važna u podržavanju stabilnosti u ishrani vinove loze na karbonatnom tlima preko kompleksa helata. Cilj projekta je istražiti učinkovitost gnojidbe različitim organskim gnojivima u ishrani vinove loze u usporedbi s standardnom NPK gnojidbom na karbonatnim tlima Plešivičkog vinogorja. |
|
 |
 |
 |
 |
|