|
|
|
|
|
|
Detalji |
Projekt: |
Fuzarijska palež klasova i sadržaj DON-a u zrnu i brašnu |
Voditelj: |
Jasenka Ćosić |
Ustanova: |
Poljoprivredni fakultet, Osijek |
Sažetak: |
Fuzarijska palež klasova pšenice i ječma najznačajnija je bolest ovih kultura diljem svijeta, i ona ima dalekosežne posljedice na količinu i kakvoću prinosa. Bolest uzrokuje velik broj Fusarium vrsta među kojima se po svom značenju izdvajaju F. graminearum i F. culmorum. Fuzarijska palež klasova se javlja svake godine u slabijem ili jačem intenzitetu, a infekcija klasa različitim Fusarium vrstama uzrokuje smanjenje broja i mase zrna. Nadalje, posljedice paleži klasova su i razgradnja granula škroba, proteina i staničnih stjenki te kontaminacija mikotoksinima. F. graminearum producent je 14 različitih mikotoksina (Marasas et al. 1984.) među kojima je i deoksinivalenol (DON). Prema mnogim autorima DON je najrašireniji i najznačjniji mikotoksin, a prema procjenama FAO više od 25% žitarica u svijetu kontaminirano je DON-om. Konzumiranje hrane s povećanim sadržajem DON-a kod životinja uzrokuje promjene u usnoj šupljini i poremećaje u rastu, a kod ljudi simptome akutnog trovanja koji se očituju kroz mučninu, povraćanje, gastrointestinalne promjene i glavobolju.
Svi izolati jedne vrste ne moraju biti jednako patogeni za određenu biljnu vrstu odnosno njen dio niti svi izolati jedne vrste produciraju jednaku količinu mikotoksina. Izvor inokuluma za kultivirano bilje su i korovi. Pretpostavljamo da je spektar korova domaćina Fusarium vrstama širi od do sada poznatog budući da zaraženi korovi nemaju makroskopski vidljivih simptoma.
Temeljem dosadašnjih istraživanja i rezultata ciljevi predloženih istraživanja su: determinirati Fusarium vrste koje su uzročnici paleži klasova pšenice i ječma u Hrvatskoj, izolirati i determinirati Fusarium vrste s korova i ostataka kukuruza, provjeriti patogenost F. graminearum i drugih izoliranih vrsta za klasove pšenice i ječma, utvrditi utjecaj na prinos i komponente prinosa i sposobnost produkcije DON-a za različite izolate F. graminearum te utvrditi razlike u postotku zaraze i količini produciranog DON-a kod naturalnog i dorađenog zrna i u brašnu.
Rezultatima istraživanja proširit će se spoznaje o Fusarium vrstama uzročnicima paleži klasova u Hrvatskoj, o alternativnim domaćinima i njihovoj ulozi u pojavi bolesti i toksikogenosti naših izolata F. graminearum odnosno količini DON-a u zrnu naših najznačajnijih žitarica i pšeničnom brašnu te stanje obzirom na maksimalno dozvoljene količine DON-a u žitaricama prema Pravilniku o toksinima, metalima, metaloidima te drugim štetnim tvarima koje se mogu nalaziti u hrani (NN 16/05). |
|
|
|
|
|
|