zProjekti
zProjekti
Nije implementirano Tražilica
ZNANSTVENI PROJEKTI 2024-11-23
zProjekti Rang lista prihvaćenih znanstvenih projekata
Lista prihvaćenih znanstvenih programa
Liste prihvaćenih znanstvenih projekata
Arhiv projekta
(2002. - 2005.)
Pretraživanje arhiva
(2002. - 2005.)
Arhiv projekata
(1996. - 2002.)
Pretraživanje arhiva
(1996.-2002.)
Svibor (1990.-1995.)
Detalji
Projekt: Rano predviđanje kakvoće svinjskih trupova i mesa 
Voditelj: Goran Kušec
Ustanova: Poljoprivredni fakultet, Osijek 
Sažetak: Tržište svinjskim mesom danas postavlja pred proizvođače svinja dva najvažnija cilja. Jedan je proizvodnja trupova izražene mesnatosti namijenjenih za prodaju kao završni proizvod, a drugi je proizvodnja mesa visoke tehnološke kakvoće, koje se može preraditi u najvrijednije (trajne) mesne proizvode, na primjer slavonski kulen ili dalmatinski pršut. Intenzivna selekcija na ispunjavenje prvog cilja dovela je do nemogućnosti ostvarenja drugog i obrnuto. Optimalno vrijeme tova svinja može se odrediti predviđanjem rasta mišićnog tkiva. Na temelju predviđenih udjela mesa svinje se mogu razvrstati u podskupine tovljenika za klanje i tako poboljšati profitabilnost proizvodnje. S obzirom da u populacijama svinja konstantno postoje varijacije u kakvoći mišićnog tkiva, utvrđivanje njihovih pouzdanih prediktora je trajna okupacija znanstvenika i proizvođača. Svojstva kakvoće svinjskih trupova i mesa povezane su s polimorfizmima u pojedinim QTL-ovima, a postoje i izvještaji o međulokusnim interakcijama. Ciljevi predloženih istraživanja su utvrđivanje koeficijenata u predikcijskim modelima kojima će se moći utvrditi optimalno vrijeme klanja, odnosno vrijeme kada treba prekinuti tov. Drugi je cilj predloženih istraživanja raspodjela svinjskog mesa u kvalitetne skupine na temelju ispitivanja svojstava kakvoće mišićnog tkiva živih svinja (biopsija, QTL-ovi, ultrazvuk) te post mortem (pH i EC vrijednosti, otpuštanje mesnog soka, boja, glikolitički potencijal, sadržaj IMF). Osim toga, cilj je i utvrditi utjecaj interakcija između pojedinih lokusa na svojstva kakvoće svinjskih trupova i mesa. Utvrđivanjem povezanosti između mjera na živoj životinji i udjela pojedinih tkiva u svinjskom trupu tijekom rasta, izvršit će klasifikacija svinjskih trupova prije klanja. Te se informacije tada mogu koristiti za razvrstavanje tovljenika u različite podskupine te programirati tov do odgovarajuće žive težine u kojoj će biti optimalno izvršiti klanje. Ranim razvrstavanjem svinjskog mesa u kvalitetne skupine na osnovi istraživanja svojstava kakvoće na uzorcima mesa uzetih ante mortem i rano post mortem, smanjit će se gubici u proizvodnji proizvoda od svinjskog mesa koji zahtijevaju sirovinu vrhunske kakvoće. Osim toga, utvrđivanjem utjecaja pasmine i genotipova na QTL-ovima svojstava kakvoće svinjskih trupova i mesa, te utjecaja međulokusnih interakcija može se utjecati na kakvoću vrlo rano jer ta znanja omogućuju planiranu proizvodnju tovljenika za različite namjene. 

Natrag