|
 |
 |
 |
 |
 |
Detalji |
Projekt: |
Kemoprevencija rasta tumora polifenolnim sastavnicama |
Voditelj: |
Nada Oršolić |
Ustanova: |
Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb |
Sažetak: |
Kemoprevencija je jedan od najviše obećavajućih novih pristupa u istraživanjima tumora temeljena na uporabi tvari koje inhibiraju, usporavaju ili sprečavaju procese karcinogeneze i proliferacije tumorskih stanica (Heo i sur. 2001). Epidemiološke istraživanja pokazuju da česta uporaba voća i povrća je združena sa smanjenjem pojavnosti tumora, prouzročenih oksidativnim stresom, (Hollman i sur., 1999). Tako polifenolne sastavnice, antioksidansi u hrani, nazočne u voću, povrću, te medu i propolisu imaju kemopreventivni učinak na tumore ljudi. Suvremena medicinska znanost pridaje sve veće značenje pčelinjim proizvodima; njihova uporaba u spriječavanju nastanka bolesti i liječenja istih, iskazana je pojmom apiterapija-liječenje pčelinjim proizvodima. Istraživanja su pokazala da pčelinji proizvodi posjeduju široki spektar aktivnosti: protubiotsku, protuvirusnu, protugljivičnu, protuupalnu, anestetičku, antioksidativnu, karcinostatsku, imunostimulatornu te pomažu u zacjeljivanju rana (Šver i sur. 1996; Kimoto i sur. 2001; Tonks i sur. 2001; Mabrouk i sur. 2002, Oršolić i Bašić 2003, Oršolić i sur. 2003). Flavonoidi imaju sposobnost aktivirati i inducirati sintezu enzima uključenih u metabolizam lipofilnih ksenobiotika. Primjerice, hrana bogata flavonoidima povećava bioiskoristivost felodipina (blokira kanale kalcija). Moguće je da flavonoidi nazočni u hrani mogu štetiti zdravlju ljudi; odgoda metaboliziranja i odstranjenja ksenobitika može prouzročiti povećanje istih u plazmi i tkivu do potencijalno toksičnih koncentracija.Nadalje, stvaranje rezistencije na antitumorske lijekove je glavni problem učinkovitosti istih u terapiji tumora. Usprkos nekih spornih navoda, brojni nalazi daju potporu za moguću terapijsku primjenu kvercetina i drugih flavonoida kao potencijalnih protutumorskih lijekova samih i/ili združenih s drugim lijekovima.
Cilj nam je istražiti: a) učinak pčelinjih proizvoda te polifenolnih sastavnica samih i/ili združenih s kemoterapeuticima na tumorski rast i metastatsku sposobnost te protuleukemijsku aktivnost ; b) ekspresiju MRP1, P-glikoproteina, glutationa i enzima pridruženih glutationu u osjetljivim i otpornim staničnim linijama na citostatike; c) ulogu P-glikoproteina u polifenolnoj-citostatik interakciji; d) ekspresiju bcl-2, bax i bcl-xL i njihov doprinosi otpornosti stanica na citostatik; e) procjeniti njihove pozitivne i negativne učinke te ovim spoznajama pridonijeti boljoj primjeni istih u spriječavanju proliferacije tumorskih stanica. |
|
 |
 |
 |
 |
|