|
|
|
|
|
|
Detalji |
Projekt: |
Fiziologija stresa i gospodarska svojstva različitih kultivara pšenice i ječma |
Voditelj: |
Josip Kovačević |
Ustanova: |
Poljoprivredni institut Osijek |
Sažetak: |
Istraživanjem fiziologije stresa i utjecaja stresa na gospodarska svojstva različitih kultivara ozime pšenice i ozimog ječma polučila bi se saznanja o reakciji vrste i kultivara na stresne uvjete okoline kao što su niske i visoke temperature, suša i biljne bolesti. Istraživanje bi obuhvatilo analizu utjecaja stresa na prinos zrna i komponente prinosa zrna pšenice i ječma te svojstva kakvoće zrna, brašna i tijesta krušne pšenice, te svojstva kakvoće krmnog i pivarskog ječma. Istraživanja bi se izvodila tijekom pet godina s 4 kultivara ozimog ječma Hordeum vulgare L. (2 kultivara dvorednog i 2 kultivara višerednog) i 4 kultivara ozime pšenice Triticum aestivum L. Na pokušalištu Poljoprivrednog instituta Osijek obavilo bi se ispitivanje istih vrsti i kultivara u uvjetima navodnjavanja, izazivanja suše natkrivanjem pokusnih parcela prozirnom folijom i posebice zaštite fungicidom u odnosu na kontrolne parcele istih vrsti i kultivara gdje nisu obavljeni spomenuti tretmani, što bi činilo 20 različitih okolina. Pored toga, egzaktni komparacijski pokusi u tri ponavljanja bili bi postavljeni u različitim okolinskim uvjetima najznačajnijeg proizvodnog područja uzgoja ozimih usjeva strnih žitarica Republike Hrvatske (Nova Gradiška, Požega i Tovarnik), što bi tijekom 5 godina ispitivanja činilo još 15 različitih okolinskih utjecaja (ukupno 35). Prilikom postavljanja pokusa primijenile bi se agrotehničke mjere koje se uobičajeno primjenjuju u tehnologiji proizvodnje ozime pšenice i ozimog ječma. Pored ispitivanja u poljskim uvjetima istraživanje bi se izvodilo u fitotronu i laboratoriju. Laboratorijska ispitivanja obuhvatila bi fiziološke reakcije biljne stanice (oksidativni stres i antioksidativni odgovor, te osmotska aktivnost), anatomski izgled presjeka stabljike, korjena i lista, molekularne markere (SSR) te farinološke analize krušne pšenice, analize kakvoće zrna krmnog i pivarskog ječma te analize slada pivarskog ječma. Očekuje se da bi polučeni rezultati istraživanja upotpunili saznanja u pogledu stabilnosti prinosa i kakvoće ispitivanih kultivara ozime pšenice i ozimog ječma, što bi bio izravan doprinos unapređenju proizvodnje i oplemenjivanja istraživanih vrsti, budući da tolerantne reakcije na stresne uvjete pojedinih kultivara možemo iskoristiti prilikom planiranja kombinacija križanja u cilju stvaranja novih kultivara. |
|
|
|
|
|
|