zProjekti
zProjekti
Nije implementirano Tražilica
ZNANSTVENI PROJEKTI 2024-11-23
zProjekti Rang lista prihvaćenih znanstvenih projekata
Lista prihvaćenih znanstvenih programa
Liste prihvaćenih znanstvenih projekata
Arhiv projekta
(2002. - 2005.)
Pretraživanje arhiva
(2002. - 2005.)
Arhiv projekata
(1996. - 2002.)
Pretraživanje arhiva
(1996.-2002.)
Svibor (1990.-1995.)
Detalji
Projekt: Smjernice za kontroliranu ishranu vinove loze i proizvodnju vina 
Voditelj: Mirjana Herak Ćustić
Ustanova: Agronomski fakultet, Zagreb 
Sažetak: Fiziološka uloga mikroelemenata (Fe, Mn, Zn, Cu), te Mg u biljci vezana je za encimatsku aktivnost, fotosintezu, tvorbu proteina, šećera i organskih kiselina (osim bora koji utječe na transport asimilata i oplodnju). Mikroelementi su u biljci prisutni u malim količinama. Granice između optimalnog i toksičnog vrlo su uske, a u prirodi se često opaža njihov deficit, posebice na karbonatnim tlima. Vinova loza vrlo je osjetljiva na nedostatak mikroelemenata, osobito Fe, jer njezin korijen ne proizvodi fitosiderofore s kojima se Fe helatizira. Stoga su kloroze na karbonatnim tlima, osim kod tolerantnih genotipova, česta pojava. Jake kloroze na vinovoj lozi javljaju se u proljeće, kad je intenzivan rast izboja, jer dolazi do inaktivacije Fe u apoplastu pa dolazeći iz korijena teško ulazi u plazmatsku membranu lista. Pravilnim odabirom tla i podloge može se prevenirati navedenu pojavu. I druge kloroze poput Mg, Mn, ili Zn-kloroze, te fiziološki poremećaj uvenuća peteljke česti su na karbonatnim tlima. Kako bi se biljci omogućilo normalno odvijanje biosinteze na tlima koja sadrže od 25-40 % aktivnog vapna, navedene elemente potrebno je aplicirati folijarno, a ne putom tla. Uloga spomenutih elemenata značajna je također za mošt i vino. Poznato je da Mg ima središnju ulogu u procesu fermentacije jer aktivira brojne encime glikolize. U njegovom nedostatku kvasac stvara više octene kiseline, a smanjuje se količina alkohola. Mangan je važan za alkohol dehidrogenazu, a Zn je koencim mnogih encima poput alkohol dehidrogenaze i aldolaze. U nedostatku Mn i manja količina Zn može djelovati toksično na kvasce. Zn pak smanjuje toksičnost Cu kojeg u vinogradu može biti u suvišku zbog primjene zaštitnih sredstava. Pored određivanja navedenih elemenata u moštu i vinu, utvrđivanje količina važan je dio nutritivnog i toksikološkog aspekta hrane. Tako je primjerice poznato da francuska vina sadrže od 0,4-7,8 mg Mn/l, a poželjan unos za čovjeka je od 2,5-5,0 mg Mn/dan. Cilj je projekta utvrditi optimalnu količinu navedenih elemenata u vinovoj lozi koja će rezultirati nestankom kloroza i fizioloških poremećaja, omogućiti pravilan tijek fermentacije, te osigurati vino visoke nutritivne kvalitete. U tu će se svrhu na alkalnim tlima vinogradarske podregije Plešivica, na 4 vinogradarska položaja, na sorti Sauvignon bijel, postaviti gnojidbeni pokusi. Testirat će se primjena Mg i mikroelemenata folijarno što je moguće ponoviti prema navedeom protokolu. 

Natrag