|
|
|
|
|
|
Detalji |
Projekt: |
Smjernice za kontroliranu ishranu vinove loze i proizvodnju vina |
Voditelj: |
Mirjana Herak Ćustić |
Ustanova: |
Agronomski fakultet, Zagreb |
Sažetak: |
Fiziološka uloga mikroelemenata (Fe, Mn, Zn, Cu), te Mg u biljci vezana je za encimatsku aktivnost, fotosintezu, tvorbu proteina, šećera i organskih kiselina (osim bora koji utječe na transport asimilata i oplodnju). Mikroelementi su u biljci prisutni u malim količinama. Granice između optimalnog i toksičnog vrlo su uske, a u prirodi se često opaža njihov deficit, posebice na karbonatnim tlima. Vinova loza vrlo je osjetljiva na nedostatak mikroelemenata, osobito Fe, jer njezin korijen ne proizvodi fitosiderofore s kojima se Fe helatizira. Stoga su kloroze na karbonatnim tlima, osim kod tolerantnih genotipova, česta pojava. Jake kloroze na vinovoj lozi javljaju se u proljeće, kad je intenzivan rast izboja, jer dolazi do inaktivacije Fe u apoplastu pa dolazeći iz korijena teško ulazi u plazmatsku membranu lista. Pravilnim odabirom tla i podloge može se prevenirati navedenu pojavu. I druge kloroze poput Mg, Mn, ili Zn-kloroze, te fiziološki poremećaj uvenuća peteljke česti su na karbonatnim tlima. Kako bi se biljci omogućilo normalno odvijanje biosinteze na tlima koja sadrže od 25-40 % aktivnog vapna, navedene elemente potrebno je aplicirati folijarno, a ne putom tla.
Uloga spomenutih elemenata značajna je također za mošt i vino. Poznato je da Mg ima središnju ulogu u procesu fermentacije jer aktivira brojne encime glikolize. U njegovom nedostatku kvasac stvara više octene kiseline, a smanjuje se količina alkohola. Mangan je važan za alkohol dehidrogenazu, a Zn je koencim mnogih encima poput alkohol dehidrogenaze i aldolaze. U nedostatku Mn i manja količina Zn može djelovati toksično na kvasce. Zn pak smanjuje toksičnost Cu kojeg u vinogradu može biti u suvišku zbog primjene zaštitnih sredstava.
Pored određivanja navedenih elemenata u moštu i vinu, utvrđivanje količina važan je dio nutritivnog i toksikološkog aspekta hrane. Tako je primjerice poznato da francuska vina sadrže od 0,4-7,8 mg Mn/l, a poželjan unos za čovjeka je od 2,5-5,0 mg Mn/dan.
Cilj je projekta utvrditi optimalnu količinu navedenih elemenata u vinovoj lozi koja će rezultirati nestankom kloroza i fizioloških poremećaja, omogućiti pravilan tijek fermentacije, te osigurati vino visoke nutritivne kvalitete.
U tu će se svrhu na alkalnim tlima vinogradarske podregije Plešivica, na 4 vinogradarska položaja, na sorti Sauvignon bijel, postaviti gnojidbeni pokusi. Testirat će se primjena Mg i mikroelemenata folijarno što je moguće ponoviti prema navedeom protokolu. |
|
|
|
|
|
|