zProjekti
zProjekti
Nije implementirano Tražilica
ZNANSTVENI PROJEKTI 2024-11-23
zProjekti Rang lista prihvaćenih znanstvenih projekata
Lista prihvaćenih znanstvenih programa
Liste prihvaćenih znanstvenih projekata
Arhiv projekta
(2002. - 2005.)
Pretraživanje arhiva
(2002. - 2005.)
Arhiv projekata
(1996. - 2002.)
Pretraživanje arhiva
(1996.-2002.)
Svibor (1990.-1995.)
Detalji
Projekt: Brokula kao funkcionalna hrana 
Voditelj: Nina Toth
Ustanova: Agronomski fakultet, Zagreb 
Sažetak: Funkcionalna hrana pored temeljne hranidbene ima i zdravstvenu vrijednost zbog značajnog sadržaja bioaktivnih tvari koje promoviraju zdravlje. Brokula (Brassica oleracea L. var. italica) se među povrtnim vrstama ističe kao izuzetan izvor bioaktivnih tvari glukozinolata, fenola i C-vitamina. Glukozinolati i njihovi derivati imaju dominantnu ulogu u antikancerogenoj aktivnosti, a na njihovu vrstu i sadržaj tijekom proizvodno-prehrambenog lanca utječu brojni čimbenici. Velika varijabilnost u sadržaju bioaktivnih tvari predstavlja problem u uzgoju brokule povećane i stabilne zdravstvene vrijednosti. Pretpostavlja se da se kontroliranim upravljanjem dominantnim genetskim, abiotskim i agrotehničkim čimbenicima u uzgoju brokule može značajno utjecati na agronomska svojstava i kemijski sastav, posebice sadržaj glukozinolata. Cilj je istraživanja utvrditi tehnologiju uzgoja brokule koja rezultira proizvodom visokostandardizirane kvalitete, odnosno, svježim cvatom brokule sa senzoričko-morfometrijskim svojstvima za tržnu kategoriju cvata, povećanim sadržajem glukozinolata s minimalnom varijabilnosti u vrsti i koncentraciji, razinom nitrata u dozvoljenom rasponu, značajnom količinom vlakana, esencijalnih minerala i C-vitamina te ekonomskom koristi za proizvođača ostvarenjem tržišno konkurentnog proizvoda s komponentama prinosa na razini europskog standarda. Očekuje se da će rezultati istraživanja identificirati hibridne sorte brokule, rok uzgoja, razinu gnojidbe dušičnim gnojivom i tip cvata koji, uz najveći sadržaj ukupnih glukozinolata u tehnološkoj zrelosti brokule, ostvaruju komponente prinosa na razini europskog standarda te agronomska svojstva primjerena uzgoju u kopnenom području Hrvatske. Očekuju se opravdanost interakcije primjene dušičnih i sumpornih gnojiva na sadržaj glukorafanina, akumulaciju nitrata i kalcija u tehnološki zrelom cvatu brokule te prihvatljivo smanjenje količine glukozinolata i C-vitamina u vršnim cvatovima istraživanih sorti brokule nakon kratkotrajnog skladištenja. Provjera rezultata biti će moguća u agronomskom i kemijskom dijelu istraživanja zbog ponovljivosti protokola, postupaka i metoda. Predloženo istraživanje je važno jer rezultira jednostavnom i lako primjenjivom tehnologijom koja kombinacijom sorte, roka uzgoja i agrotehničkih zahvata, bez genetskog modificiranja, zdravstveno osvještenom stanovništvu nudi brokulu kao namirnicu biljnog porijekla velike nutritivne vrijednosti s povećanim kemoprotektivnim potencijalom. 

Natrag