|
|
|
|
|
|
Detalji |
Projekt: |
Tehnološki parametri proizvodnje tradicijskih sireva u funkciji njihove zaštite |
Voditelj: |
Samir Kalit |
Ustanova: |
Agronomski fakultet, Zagreb |
Sažetak: |
Istraživanje tehnologije i karakterizacija tradicijskih sireva ima višestruko značenje. Time se omogućuje prevođenje tradicijskog sirarstva u industrijske i/ili obrtničke uvjete, te se omogućuje zaštita izvornost (PDO), zemljopisno podrijetlo (PGI) ili garancijski tradicijski specijalitet(TSG) nekog sira. Oznake zaštite tradicijskih sireva čine pretpostavku veće cijene ovim ekskluzivnim mliječnim proizvodima. Provođenje postupka zaštite, odnosno prethodno potrebnih istraživanja važan su segment integriranja hrvatskog tradicijskog sirarstva u europsko, odnosno konkurentnost i održivost ove vrste poljoprivredne proizvodnje u uvjetima otvorenog europskog, turističkog i domaćeg tržišta. Osim što se čuva tradicija kroz ovaj vid poljoprivredne proizvodnje povećava se dohodovnost po gospodarstvu što je značajno za na područjima s ograničenim resursima poljoprivredne proizvodnje kao što su jadranski otoci, priobalje i dalmatinsko zaleđe. Stoga su ciljevi projekta istraživanje i postavljanje mjerljivih parametara tehnologije proizvodnje Istarskog, Krčkog, Lećevićkog sira i sira iz mišine, a koji se mogu koristiti za potrebe zaštite (izrade studija) navedenih sireva, odnosno kontrole proizvodnje i kakvoće tradicijskih sireva nakon provedenog postupka zaštite istih. Za potrebe istraživanja odabrat će se po pet obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava (OPG) sa područja Istre, otoka Krka i šibenskog zaleđa, dok će se za proizvodnju Lećevićkog sira istražiti osam šarži sira u pokusnim uvjetima proizvodnje u Mljekari Mils Split, d.d. Protokol terenskih istraživanja uključuje definiranje područja proizvodnje i praćenje varijacija te standardizaciju mjerljivih parametara tehnologije. Istovremeno će se prikupiti potrebni uzorci ovčjeg mlijeka za sirenje, sirutke i sireva iz svake proizvedene šarže u pokusnim uvjetima radi provođenja potrebnih laboratorijskih analiza. Mjerit će se tehnološki režimi (temperature i trajanje pojedinih faza), randmani: stvarni, naravnati i teoretski, kemijsko-fizikalna, biokemijska, bakteriološka i senzorska kakvoća sireva proizvedenih u pokusu. Na osnovu rezultata istraživanja izradi će se studije kojima će biti moguće provedba jedne od gore navedenih zaštita sireva prema EU, odnosno hrvatskim propisima s prijedlogom kontrole dobivenih mjerljivih parametara nakon provedenog postupka zaštite. Projekt će također rezultirati izradom udžbenika «Osnove tehnologije proizvodnje tradicijskih sireva i njihova zaštita» za potrebe prakse i studenata. |
|
|
|
|
|
|