|
|
|
|
|
|
Detalji |
Projekt: |
Istraživanje ontogeneze i rasta muskulature u gospodarski važnih vrsta riba |
Voditelj: |
Srebrenka Nejedli |
Ustanova: |
Veterinarski fakultet, Zagreb |
Sažetak: |
Zahvaljujući geografskom položaju Hrvatske koja posjeduje 90% istočne obale Jadrana i bogatstvu ribljim vrstama, ribarstvo i marikultura imaju sve uvjete da budu jedne od prioritetnih gospodarskih grana. Zbog izuzetne kvalitete vode postoje realni uvjeti za unapređenje marikulture proširenjem postoječeg uzgojnog programa i uvođenjem novih vrsta iz porodice Sparidae ( zubatac (Dentex dentex L.), fratar (Diplodus vulgaris), arbun (Pagellus erithrinus L.), salpa (Sarpa salpa L.), ušata (Oblada melanura) itd.) te nekih drugih vrsta kao što su list (Solea vulgaris Quen), romb (Schophtalmus rhombus L.), cipal putnik (Chelon labrasus Riss.) itd. Na ovaj način osigurava se stalna obskrba tržišta ribom, a s druge strane zaštičuju se vrste od prelova u otvorenom moru. Mišićni sustav u riba komercionalno je najvažniji dio ribe jer predstavlja lako probavljivo i zdravo «meso» koje čini i više od 50% tjelesne mase. Rast i razvoj mišićnog sustava riba u uzgoju, a naročito ličinki kao i u prirodi ovisi o brojnim vanjskim i unutarnjim činbenicima kao što su: temperatura vode, dužina osvijetljenja, količina i sastav hrane, režim hranjenja, genotip, spolna zrelost i drugo. Stoga će se u istraživanjima pratiti utjecaj vanjskih čimbenika na rast i razvoj mišićnog sustava od ličinaka do odraslih jedinki kako bi se uvidjelo na kritične faze u rastu i dobili optimalni uvjeti za uzgoj i proizvodnju kvalitetnog ribljeg mesa. U tom smislu cilj je ovog istraživanja da se morfološkim i histokemijskim metodama prati rast i razvoja mišićja riba posebice u smislu određivanja korelacija između mase odnosno dužine tijela riba i količine mišićne mase, udio i promjer pojedinih tipova mišićnih vlakana, određivanje perioda hiperplastičnog i hipertrofičnog rasta mišićnih vlakana, količina vezivnog tkiva, količina masti i glikogena. Navedenim istraživanjima mogao bi se dobiti uvid u sastav mišićnog tkiva i njegovu kvalitetu, a također bi se dao odgovor na bitno pitanje kada se muskulatura riba razvija hiperplazijom (povećanjem broja mišićnih vlakana), odnosno hipertrofijom (povećanjem promjera) što je vrlo važno za formuliranje hrane u određenoj fazi uzgoja. Dobiveni rezultati o rastu i razvoju mišićnog tkiva novih vrsta riba u uzgoju mogli bi se usporediti s onima koje se već uzgajaju (kao kontrolom) što bi također moglo pridonjeti poboljšanju uzgoja istih. Značaj navedenih istraživanja mogu potkrijepiti brojni radovi koji se publiciraju u zemaljama u kojima je akvakultura razvijena. |
|
|
|
|
|
|