|
|
|
|
|
|
Detalji |
Projekt: |
Saniranje tehnoloških nusproizvoda iz proizvodnje biodizela do energije |
Voditelj: |
Tajana Krička |
Ustanova: |
Agronomski fakultet, Zagreb |
Sažetak: |
Direktivom 30/2003 određuju točni udjeli potrošnje biogoriva u transportu svake države EU. U proizvodnji svih biogoriva, pa tako i biodizela, pojavljuje se određena količina nusproizvoda bez čijeg daljnjeg iskorištenja proizvodnja nije rentabilna. Kako je namjera RH uvesti biodizel kao gorivo na tržište, to znači da će, primjerice 2010. g., RH morati potrošiti približno 74.750 t biodizela pri čemu će ostati 144.641 t nusproizvoda. U tehnološkom procesu proizvodnje biodizela kao nusproizvodi se javljaju pogača uljane repice, glicerol te kalijeva sol. Zbog njezinog sastava javit će se problem o količini korištenja pogače u stočnoj hrani. Iz tog razloga, pogača će se obraditi različitim termičkim postupcima u svrhu dobivanja kvalitetnijeg proizvoda. Zbog prepolovljenog stočnog fonda u RH danas, a sukladno povećanju proizvodnje biodizela (2020.g.-260.000 t), povećati će se i proizvodnja pogače (2020.g.-468.000 t) koja će većim dijelom ostati neiskorištena. Termičkim postupcima ona će se obraditi te koristiti kao peleta uz dodatak glicerola i postati će visokovrijedno kruto gorivo, s mogućnošću korištenja u postrojenjima za dobivanje energije. Nakon procesa esterifikacije ostaje kalijeva sol, koja će se iskoristiti u proizvodnji bioplina.
Cilj istraživanja je energetsko iskorištenje svih tehnoloških nusproizvoda u proizvodnji biodizela, pri čemu bi ovaj projekt u RH po prvi puta dao rješenje sanacije tih nusproizvoda čiji bi proizvodi mogli pronaći svoje tržište u RH i šire.
Rezultat ovog projekta je korištenje svih nusproizvoda neophodnih za pozitivnu ekonomsku rentabilnost u proizvodnji biodizela. Dobili bi se novi “zeleni“ energenti, koji bi primjenom nove tehnologije rezultirali novim načinom proizvodnje, odnosno mogućim patentima.
Na ovaj projekt nadovezati će se projekti iz Programa koji će za cilj imati provjeru zdravstvene ispravnosti životinja, hranjenih različito pripremljenom pogačom. Istraživanjem energetske iskoristivosti pogače, odabrati će se najbolja tehnologija u proizvodnji peleta. Korištenjem kalijeve soli u bioplinskim fermentorima, utvrditi će se utjecaj te komponente na proizvodnju bioplina.
Budući da RH u ovom trenutku tek započinje s proizvodnjom biodizela i nema riješen problem sanacije nusproizvoda kao čimbenika koji izravno utječe na rentabilnost proizvodnje, ovim projektom sanacije nusproizvoda u proizvodnji biodizela, trajno bi se riješio veliki problem s kojim se susreće svaka država koja ima proizvodnju biodizela. |
|
|
|
|
|
|