|
|
|
|
|
|
Detalji |
Projekt: |
Mikromicete, interakcije toksičnih metabolita-zdravlje i prevencija |
Voditelj: |
Stjepan Pepeljnjak |
Ustanova: |
Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb |
Sažetak: |
Otkrićem i u novijoj literaturi potvrđenoj štetnoj ulozi plijesni i njihovih toksičnih metabolita po zdravlje ljudi i životinja, otvaraju se brojna pitanja koja se odnose na prevenciju zdravlja i ekonomskih šteta (skladišta žitarica, hrane, biljnih droga) s jedne strane i razjašnjavanja alergogenog utjecaja spora plijesni (stanovi, radni prostori, skladišta), kao i uloga u mutagenezi, karcinogenezi, endemskoj nefropatiji, urogenitalnom i reproduktivnom sustavu, neurodegeneracijama i imunosupresiji, s druge strane. Poznato je da su pojedini mikotoksini nefrotoksični, neurotoksični, hepatotoksični ili citotoksični, no njihovi sinergistički učinci u sutrovanju koji izazivaju kompleksne refleksije na opću otpornost (preosjetljivost) i funkciju pojedinih organa, još su uvijek nepoznanica. Sinergistički odnosi najučestalijih mikotoksina u hrani (aflatoksini, okratoksin A, citrinin, zearalenon, fumonizin B1, trihoteceni, bovericin, sterigmatocistin, gliotoksin, verukulogen i dr.) uz složene mehanizme interaktivnosti sa saprofitarnom mikroflorom također su nepoznati. Imunosupresivno djelovanje okratoksin A, aflatoksina, trihotecena i fumonizina B1, mogu djelovati kao čimbenici indukcije virulencje Candida vrsta, odnosno pridonjeti razvoju mikoza. Naime, kod Candida vrsta nije poznata autoregulacija prelaska blastokonidija u micelarni oblik, kao ni uloga metabolita niske molekulrane mase (triptofol, 3-indol mliječna kiselina i 2-feniletanol). Za razumjevanje ovih odnosa trebalo bi pojasniti odnos stresa i mikotoksikološkog sinergizma čime bi se razjasnio i stvarni utjecaj mikotoksina i rizik po zdravlje ljudi.
Temeljem poznavanja navedenih mikotoksikoloških interakcija moći će se razraditi biološki modeli na molekularnoj razini za tumačenje uloge mikotoksikološkog lanca u zdravlju ljudi i životinja kao i prevencija. Na tom području od interesa je otkriti nove antimikrobne supstancije, odnosno fungicide i iskoristiti pogodne biljne ekstrakte i eterična ulja u zaštiti žitarica, hrane ili životnih prostora opterećenih sporama plijesni. |
|
|
|
|
|
|