|
|
|
|
|
|
Detalji programa |
Program: |
Higijena, kakvoća i sigurnost animalnih namirnica u okviru EU |
Voditelj: |
Mirza Hadžiosmanović |
Ustanova: |
Veterinarski fakultet, Zagreb |
Sažetak: |
Primjena suvremenih koncepcija nadzora u proizvodnji namirnica životinjskog podrijetla trebala bi se protezati duž cijelog proizvodnog lanca "od polja do stola". Osnovni riziko u toj proizvodnji predstavlja utjecaj okoliša, zdravlje životinja, voda za piće i otpadna voda te kemijski kontaminanti koji ulaze u proizvodni lanac. Pored navedenog u praksi je stalno prisutno pitanje sigurnosti namirnica u vezi s oboljenjima ljudi uzrokovanih konzumiranjem različitih vrsta hrane (meso, mlijeko, riba, jaja, divljač i dr.), posebno pojave bakterijskih otrovanja i zoonoza čiji je broj posljednjih godina u svijetu i u nas znatno povećan (GSE, influenca ptica, Q-groznica, trihineloza, alimentarne infekcije i intoksikacije i dr.).
S druge strane, hormonalna regulacija metabolizma životinja te dodatak određenih stimulirajućih tvari u hranidbi životinja i proizvodnji namirnica utječe na nutricionističke i dijetetske vrijednosti hrane. Nadalje, organizam životinja nalazi se pod stalnim djelovanjem slobodnih radikala koji nastaju tijekom redovitih metaboličkih procesa i imunološke obrane organizma od različitih noksa. Stoga je opravdano istražiti utjecaj antioksidansa na imunološki sustav životinja i nutricionistička svojstva namirnica. Nadalje, istraživanje ukupnih lipida, masnih kiselina i drugih biokemijskih pokazatelja te genetskih obilježja i nasljeđivanja osnova su suvremenih trendova u procjeni nutricionističke vrijednosti i kakvoće hrane.
Cilj je predloženog programa istražiti štetne čimbenike u namirnicama animalnog podrijetla te unaprijediti postojeće koncepcije nadzora. S druge strane potrebno je procijeniti opravdanost primjene pojedinih dodataka u hranidbi životinja i proizvodnji hrane na kakvoću i sigurnost namirnica.
Očekuje se da će rezultati istraživanja omogućiti unaprjeđenje postojeće legislative i prakse veterinarsko-sanitarnog nadzora, te kakvoće i sigurnosti hrane na putu pristupanja R. Hrvatske Europskoj Uniji.
Dobiveni rezultati provjeravati će se u domaćim i inozemnim laboratorijima i institucijama radi usporedbe i konačne evaluacije.
Predloženo istraživanje uključuje dugoročne strateške pravce istraživanja R Hrvatske u području zdravlja i hrane te kratkoročne koji se odnose na istraživanje okoliša i hrane i hrvatskog identiteta.
|
|
|
|
|
|
Prihvaćeni projekti u programu
|
|
|
|
Redni broj |
Voditelj |
Naziv projekta |
|
|
|
|
|
|