zProjekti
zProjekti
Nije implementirano Tražilica
ZNANSTVENI PROJEKTI 2024-3-29
zProjekti Lista prihvaćenih znanstvenih projekata - 2. ciklus
Lista prihvaćenih znanstvenih programa
Liste prihvaćenih znanstvenih projekata
Arhiv projekta
(2002. - 2005.)
Pretraživanje arhiva
(2002. - 2005.)
Arhiv projekata
(1996. - 2002.)
Pretraživanje arhiva
(1996.-2002.)
Svibor (1990.-1995.)
Detalji
Projekt: Čiste hranjive tvari u optimalizaciji obroka monogastričnih životinja 
Voditelj: Matija Domaćinović
Ustanova: Poljoprivredni fakultet, Osijek 
Sažetak: Uzimajući u obzir činjenicu da hrana pored proizvodne, ima također fiziološku, zdravstvenu, i ekonomsku vrijednost u svakoj grani intenzivne stočarske proizvodnje, jaki su argumenti nutricionistima u identifikaciji i primjeni novih tehnoloških rješenja u pravcu ostvarivanja veće proizvodnje kao i poboljšanja kakvoće proizvoda. U novonastalim prilikama moderna hranidba pri potpunom zadovoljenju visokih nutritivnih normativa današnjih hibridnih linija domaćih životinja proučava istodobno veći broj pokazatelja u obroku kao (1) potrebu zadovoljenja količine pojedinih hranjivih tvari, (2) usklađivanje njihovog međusobnog odnosa, (3) analiziranje kemijske strukture hranjivih tvari u hrani iz koje proističe i različita biodostupnost u organizmu životinje, (4) determiniranje koncentracije antinutritivnih tvari i procjena njihovog antagonističkog učinka, (5) kao i utvrđivanje higijenske ispravnosti krmiva i cijelog obroka. U praktičnim uvjetima za optimalizaciju obroka životinja tržište stočne hrane, pored uobičajenih kombinacija organskih i anorganskih krmiva, nudi čitav niz (oko 100) komercijaliziranih nutritivnih dodataka, bilo kao pojedinačnih čistih hranjivih tvari ili kao kokteli više njih. Prema novijem konceptu formuliranja optimalnih hranidbenih potreba životinja, uobičajena je odgovarajuća priprema krmiva, a hranjivu manjkavost osnovnih komponenti obroka kompenziraju različiti nutritivni dodaci ovisno o vrsti životinje i pravcu proizvodnje. Najveći proizvodni učinak u kvantitativnom i kvalitativnom smislu imaju nutritivni doadci pripremljeni u strukturi kao čiste hranjive tvari (bjelančevine, aminokiseline, masne kiseline, i dr.). Ovim istraživanjem se želi utvrditi nutritivna, proizvodna i zdravstvena vrijednost proteinsko-energetskih dodataka pri različitim udjelima u obrocima peradi i svinja, a kao krajnji rezultat njihovog produktivnog učinka utvrditi će se mjerenjem kakvoće finalnih animalnih proizvoda. 

Natrag