zProjekti
zProjekti
Nije implementirano Tražilica
ZNANSTVENI PROJEKTI 2024-4-26
zProjekti Lista prihvaćenih znanstvenih projekata - 1. ciklus
Lista prihvaćenih znanstvenih programa
Liste prihvaćenih znanstvenih projekata
Arhiv projekta
(2002. - 2005.)
Pretraživanje arhiva
(2002. - 2005.)
Arhiv projekata
(1996. - 2002.)
Pretraživanje arhiva
(1996.-2002.)
Svibor (1990.-1995.)
Detalji
Projekt: Nedestruktivne metode u procesima proizvodnje i čuvanja hrane 
Voditelj: Damir Magdić
Ustanova: Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek 
Sažetak: Biološka različitost sirovina u prehrambenoj industriji zahtijeva neprekidno praćenje utjecaja procesa na svojstva proizvoda. Najtočnije informacije potrebne za eliminiranje degradativnih promjena tijekom prerade i skladištenja moguće je dobiti analizom uvijek istog uzorka. Upravo je to svrha razvoja i prilagodbe nedestruktivnih metoda analize. Tijekom procesiranja i čuvanja događaju se fizičke, fizikalne, kemijske i biokemijske promjene tijekom kojih se mijenjaju nutritivne vrijednosti i organoleptička svojstva namirnica. Promjena sastava i svojstava namirnica uzrokuje promjenu apsorpcije i refleksije elektromagnetskih valova iz različitih dijelova spektra. Cilj ovog istraživanja je razviti i primjeniti nedestruktivne metode koje se temelje na analizi elektromagnetskih valova različitih valnih duljina. Za početak će se istraživanje provoditi u području vidljivog i čujnog, a kasnije i IC, UV te UZV dijela spektra. Odzivni frekvencijski spektar elektromagnetskih valova bit će određen primjenom brzih Fourierovih transformacija zvučnog signala u vremenskoj domeni te računalnom analizom slike uzorka u različitim vremenskim intervalima i tehnološkim fazama procesa. Na temelju 30-ak tisuća provedenih analiza sa sigurnošću se može tvrditi da je ciljanim razvojem tehnika i metoda moguće optimirati procese proizvodnje i skladištenja uz očuvanje poželjnih nutrijenata i organoleptičkih svojstava hrane. U dosadašnjim istraživanjima kao uzorci su korišteni sljedeći materijali: jabuke, kruške, raženi i druge vrste kruha, slastice, jajčane smjese, keksi, polutvrdi i tvrdi sirevi, mesne prerađevine i kemijske emulzije. U budućem radu bit će korišteni odašiljači i prijemnici elektromagnetskih valova različitih valnih duljina, računalni programi za analizu slike i odziva zvučnog impulsa, analizatori frekvencija, kolorimetri, penetrometri i druga oprema. Uzorci će biti proizvedeni i skladišteni u kontroliranim industrijskim i laboratorijskim uvjetima. Rezultati će biti uspoređeni i korelirani s rezultatima afirmiranih skupih metoda analize i korišteni za objavljivanje znanstvenih radova, unaprjeđenje tehnoloških procesa i kao primjeri za prezentaciju u nastavi iz područja modeliranja, optimiranja i automatizacije procesa. U cilju širenja spoznaja o primjeni elektromagnetskih valova u prehrambenom inženjerstvu novim primjerima primjene bit će obogaćena postojeća web stranica. 

Natrag