zProjekti
zProjekti
Nije implementirano Tražilica
ZNANSTVENI PROJEKTI 2024-4-19
zProjekti Lista prihvaćenih znanstvenih projekata - 1. ciklus
Lista prihvaćenih znanstvenih programa
Liste prihvaćenih znanstvenih projekata
Arhiv projekta
(2002. - 2005.)
Pretraživanje arhiva
(2002. - 2005.)
Arhiv projekata
(1996. - 2002.)
Pretraživanje arhiva
(1996.-2002.)
Svibor (1990.-1995.)
Detalji
Projekt: Unapređenje procesa proizvodnje hrane 
Voditelj: Andrija Pozderović
Ustanova: Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek 
Sažetak: Najvažniji faktori kvalitete hrane su miris (aroma), okus, boja, reološka svojstva i konzistencija. Tijekom procesa prerade hrane dolazi do degradacije i gubitka pojedinih sastojaka hrane, posljedica toga su promjene gore navedenih svojstava. Ciljevi suvremene prehrambene tehnologije su da te promjene budu što manje, da se hrana što manje procesira, da se što je moguće više očuvaju izvorna svojstva hrane. U ovom projektu provest će se istraživanje primjene membranskih procesa (RO, NF, UF i MF) u prehrambenoj industriji. Također će se istraživati reološka svojstva tekuće i polutekuće hrane kod različitih temperatura i tijekom smrzavanja. Aroma prehrambenih proizvoda je važan faktor njihove kvalitete. Degradacija i gubitak sastojaka arome tijekom procesa prerade može se nadoknaditi rekuperacijom arome u procesu prerade ili dodatkom posebno proizvedene arome. Naročito veliki gubitak arome je tijekom koncentriranja uparavanjem tekućih namirnica. Ovaj nedostatak se nadoknađuje primjenom hvatača arome za rekuperaciju i koncentriranje arome iz vodenog aromatskog kondenzata. Primjenom reverzne osmoze (RO) za koncentriranje tekućih namirnica aroma se u velikoj mjeri zadržava. Na temelju ove činjenice i naših prethodnih istraživanja provest će se istraživanje mehanizama zadržavanja sastojaka arome voća tijekom koncentriranja model otopina i vodenog aromatskog kondenzata reverznom osmozom. Također će se istraživat primjena RO za koncentriranje prirodnih aroma iz aromatskog vodenog kondenzata umjesto do sada primjenjivanih termičkih procesa u hvatačima arome. Ovo istraživanje ima značenje za unapređenje procesa rekuperacije i koncentriranja arome te razvoj novih procesnih rješenja. Razvojem novih tipova membrana i modula znatno se povećala mogućnost primjene UF i MF za filtraciju tekućih namirnica. Istraživat će se proces membranske filtracije (UF i MF) tekućih namirnica (voćnih sokova, vodenih ekstrakata, macerata i drugih tekućina). Reološka svojstva tekućih i polutekućih namirnica su vrlo važan faktor kvalitete tih proizvoda. Reološka svojstva hrane kod niskih temperatura su važna za proces smrzavanja tih proizvoda. Ta svojstva ovise o vrsti i kemijskom sastavu namirnica te procesnim parametrima smrzavanja. Poznavanje ovih svojstava je važno za kvalitetu proizvoda te za vođenje i unapređenje procesa smrzavanja i razvoj novih procesnih rješenja. Također će se istraživat utjecaj udjela pojedinih sastojaka i dodataka (hidrokoloida, modificiranih škrobova i drugih dod 

Natrag