zProjekti
zProjekti
Nije implementirano Tražilica
ZNANSTVENI PROJEKTI 2024-4-16
zProjekti Lista prihvaćenih znanstvenih projekata - 1. ciklus
Lista prihvaćenih znanstvenih programa
Liste prihvaćenih znanstvenih projekata
Arhiv projekta
(2002. - 2005.)
Pretraživanje arhiva
(2002. - 2005.)
Arhiv projekata
(1996. - 2002.)
Pretraživanje arhiva
(1996.-2002.)
Svibor (1990.-1995.)
Detalji
Projekt: Prirodni izvori resveratrola i njegov sinergijski učinak s drugim polifenolima 
Voditelj: Višnja Katalinić
Ustanova: Kemijsko-tehnološki fakultet, Split 
Sažetak: Povezanost između načina prehrane i niza oboljenja postaje svakim danom sve jasnija. Dok se potrošaču preporuča povećati unos hrane bogate spojevima s dobrim antioksidacijskim kapacitetom, intenzivno se istražuju antioksidativni mehanizmi, identificiraju prirodni izvori antioksidansa i izoliraju bioaktivne molekule. Kao jedna od ključnih molekula među bioaktivnim fenolima izdvojio se 3,5,4'-trihidroksistilben (resveratrol), zbog svog dobrog antioksidativnog, kardioprotektivnog, antimutagenog, antiinflamatornog i, što se posebno naglašava, antitumorskog djelovanja.//Pojedine biljne porodice mogu sintetizirati ovaj stilben. Resveratrol najčešće nije prisutan u velikoj količini; ubraja se u obrambene molekule, fitoaleksine, koje biljke sintetiziraju kao odgovor na stres. Dobar izvor resveratrola i njegovih derivata u prehrani su neki jestivi plodovi kao grožđe i kikiriki ili proizvodi od njih. U značajnoj količini sadrže ga neke vrlo cijenjene ljekovite biljke.//Glavni ciljevi ovog interdisciplinarnog projekta su pronaći potencijalne bogate izvore resveratrola i njegovih derivata među odabranim biljkama hrvatskog dijela Mediterana i utvrditi moguće sinergijsko djelovanje resveratrola s drugim biljnim fenolima. Ekstrakcija fenolnih spojeva iz biljnog materijala uraditi će se konvencionalnim metodama i u kombinaciji s ultrazvukom. U određivanju fenolnog sastava biljnih ekstrakata koristit će se spektrofotometrijske i kromatografske tehnike (UV-VIS, SPE, HPLC). Separacija i kvantitativno određivanje slobodnih izomera i derivata resveratrola uraditi će se primjenom HPLC-RP tehnike. Pozitivni biološki učinci fenolnih ekstrakta i/ili pojedinih frakcija bogatih resveratrolom testirat će se standardnim metodama određivanja antioksidacijskog kapaciteta (DPPH, TEAC, FRAP, ORAC, Rancimat) te na modelima izoliranog srca i krvnih žila. Testiranjem fenolnih koktela istražiti će se moguće sinergijsko djelovanje resveratrola s bioaktivnim fenolima, posebno bioflavonoidima. Dokazivanje aditivnog ili čak sinergijskog djelovanja fenolnih koktela doprinijeti će razumijevanju mehanizama biološkog učinka i prednosti koje nudi konzumiranje smjese prirodnih spojeva kroz prehranu. Rezultati istraživanja prirodnog potencijala biljaka obzirom na udio biološki aktivnih stilbena potaknuti će razvoj i nove načine iskorištenja biljnog materijala bogatog resveratrolom i brzo naći svoju primjenu u prehrambenoj industriji u proizvodnji biološki vrjednije hrane, te u farmaceutskoj industriji. 

Natrag