zProjekti
zProjekti
Nije implementirano Tražilica
ZNANSTVENI PROJEKTI 2024-3-29
zProjekti Lista prihvaćenih znanstvenih projekata - 1. ciklus
Lista prihvaćenih znanstvenih programa
Liste prihvaćenih znanstvenih projekata
Arhiv projekta
(2002. - 2005.)
Pretraživanje arhiva
(2002. - 2005.)
Arhiv projekata
(1996. - 2002.)
Pretraživanje arhiva
(1996.-2002.)
Svibor (1990.-1995.)
Detalji
Projekt: Reakcija kultivara plodovitog povrća na sastav hranjive otopine 
Voditelj: Josip Borošić
Ustanova: Agronomski fakultet, Zagreb 
Sažetak: Hidroponska tehnologija najviše se koristi za proizvodnju plodovitog i lisnatog povrća. Za vrijeme uzgoja biljkama se dodaje hranjiva otopina (otopina vode te makro- i mikroelemenata). Svaka kultura zahtijeva specifičan odnos hranjivih elemenata i njihovu ukupnu koncentraciju. Isto tako, tijekom određenih fenofaza rasta potrebno je promijeniti odnos pojedinih hranjiva u hranjivoj otopini. U ovom istraživanju posebna će se pažnja posvetiti količini kalcija u hranjivoj otopini jer njegov nedostatak prilikom uzgoja plodovitog povrća uzrokuje fiziološki poremećaj nazvan vršna trulež ploda. Hranjivoj otopini se dodaje u obliku hranjive soli, kalcijevog nitrata tako da se zajedno s kalcijem dodaje i dušik koji djeluje na vegetativan rast. Uzrok nedostatka kalcija može biti sastav hranjive otopine (količina Ca ili antagonističkih iona), količina dostupne vode i vegetacijski čimbenici u zaštićenom prostoru. Također, i kultivari su različito osjetljivi na nedostatak kalcija. Istraživanje će se provoditi u zaštićenim prostorima Zavoda za povrćarstvo Agronomskog fakulteta. Istraživati će se morfološko-biološka i gospodarska svojstva kultivara plodovitog povrća pri fertirigaciji hranjivim otopinama s različitim sadržajem kalcijevog nitrata. Količina kalcijevog nitrata ća varirati od 0.74 g/l do 1.295 g/l. Uobičajena je količina 0.925 g/l. Zbog mogućeg negativnog utjecaja na usvajanje kalcija, u drugoj fazi će se istraživati utjecaj sadržaja iona kalija, magnezija i amonijskog dušika. Nakon sadnje pratit će se dinamika rasta. Od početka cvatnje opažat će se broj cvjetova i zametnutih plodova. Prilikom berbe utvrdit će se prinos i prosječna masa tržnih plodova, te broj i masa netržnih plodova sa simptomima vršne truleži ploda. Laboratorijski će se utvrditi količina kalcija, kalija, magnezija i ukupnog dušika u plodu te kvalitativna svojstva ploda (sadržaj suhe tvari, ukupnih kiselina, šećera, vitamina-C i pH-vrijednost ploda) pri različitim koncentracijama kalcija i antagonističkih iona u hranjivoj otopini. Svrha istraživanja je utvrditi optimalnu koncentraciju kalcija i ostalih makroelemenata u hranjivoj otopini tijekom vegetativnog rasta i plodonošenja različitih kultivara plodovitog povrća (rajčica, paprika) u cilju smanjenja broja plodova oboljelih od fizioloških poremećaja. 

Natrag