zProjekti
zProjekti
Nije implementirano Tražilica
ZNANSTVENI PROJEKTI 2024-4-26
zProjekti Lista prihvaćenih znanstvenih projekata - 1. ciklus
Lista prihvaćenih znanstvenih programa
Liste prihvaćenih znanstvenih projekata
Arhiv projekta
(2002. - 2005.)
Pretraživanje arhiva
(2002. - 2005.)
Arhiv projekata
(1996. - 2002.)
Pretraživanje arhiva
(1996.-2002.)
Svibor (1990.-1995.)
Detalji
Projekt: Sfingolipidi - biološki aktivni spojevi 
Voditelj: Marko Mesarić
Ustanova: Medicinski fakultet, Zagreb 
Sažetak: Sfingolipidi su već dugo povezani s fenomenima važnim za prijenos signala. Oni se nalaze na vanjskoj strani stanične membrane te utječu na svojstva staničnih receptora, mijenjaju se tijekom staničnog rasta, diferencijacije i neoplastičnih promjena; sudjeluju u međustaničnoj komunikaciji i interakcijama stanica – supstrat; djeluju kao površinski antigeni, te mijenjaju svojstva proteinskih kinaza. Sfingolipidi nisu esencijalni sastojci hrane, međutim najnovije studije ukazuju na ulogu njihovih razgradnih produkata u održavanju zdravlja. Sfingolipidi uneseni hranom u organizam hidroliziraju u tankom i debelom crijevu, pri čemu dolazi do oslobađanja biološki aktivnih spojeva. Ovi spojevi ne pokazuju štetno djelovanje na probavni trakt, već značajno reduciraju nastanak aberantnih kripti, ranog markera karcinoma kolona kod miševa. Prijedlog ovog projekta djelomično je nastavak prethodnog istraživanja kojim smo uspjeli poluindustrijskim postupkom proizvesti pivski kvasac s povećanom količinom sfingolipida, te ćemo ga upotrijebiti kao dodatak hrani za pokusne životinje (miševi) kojima će biti injiciran kancerogeni agens. Na debelom crijevu pratiti ćemo proliferaciju stanica, nastanak aberantnih kripti i promjene u aktivnosti protein kinaze C. Također namjeravamo istražiti da li ovako proizveden pivski kvasac sadrži veće količine drugih biološki aktivnih spojeva (reducirani glutation, Cr3+ ion), što bi moglo rezultirati njegovom primjenom u zaštiti organizma od slobodnih radikala, odnosno kao dodatak hrani u blagim oblicima dijabetesa. Time će pridonijeti ekonomičnijem iskorištavanju otpadnog pivskog kvasca i njegovoj primjeni u prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Drugi dio istraživanja je nov i odnosi se na promjene sastava i količine sfingolipida u krvnim pripravcima koji se koriste kod transfuzijskog liječenja. Poznate su posttransfuzijske komplikacije za koje danas ne postoji znanstveno objašnjenje, a pretpostavlja se da neke od njih izazivaju biološki aktivni spojevi iz krvi donora. Naša pretpostavka je da stajanjem krvnih pripravaka dolazi do metaboliziranja sfingolipida i njihove razgradnje pri čemu nastaju biološki aktivni spojevi koji mogu imati utjecaja na primatelja. Stoga ćemo istražiti promjene u sastavu i količini sfingolipida i sfingozinskih baza obzirom na krvnu grupu, kao i promjene do kojih dolazi «starenjem» krvnih pripravaka. Predložena istraživanja doprinijeti će stjecanju znanstvenih spoznaja o posttransfuzijskim komplikacijama. 

Natrag