zProjekti
zProjekti
Nije implementirano Tražilica
ZNANSTVENI PROJEKTI 2024-4-25
zProjekti Rang lista prihvaćenih znanstvenih projekata
Lista prihvaćenih znanstvenih programa
Liste prihvaćenih znanstvenih projekata
Arhiv projekta
(2002. - 2005.)
Pretraživanje arhiva
(2002. - 2005.)
Arhiv projekata
(1996. - 2002.)
Pretraživanje arhiva
(1996.-2002.)
Svibor (1990.-1995.)
Detalji
Projekt: Antioksidansi u očuvanju zdravlja životinja i kvalitete animalnih namirnica 
Voditelj: Suzana Milinković-Tur
Ustanova: Veterinarski fakultet, Zagreb 
Sažetak: Životinjski organizam nalazi se pod stalnim djelovanjem slobodnih radikala koji nastaju tijekom normalnih metaboličkih procesa i imunološke obrane od različitih mikroorganizama. Slobodni radikali mogu dovesti do oštećenja svih staničnih struktura i makromolekula. Jednom pokrenute spomenute promjene dovode do lančanih reakcija oksidacije, koje mogu rezultirati degenerativnim promjenama i mnogobrojnim bolestima. Razvoj specifičnog antioksidativnog sustava obrane od štetnog djelovanja slobodnih radikala omogućio je organizmima da opstanu u sredini bogatoj kisikom. Taj složeni sustav čine antioksidativni enzimi (glutation peroksidaza, superoksid dismutaza, katalaza) i molekule (glutation, albumini, mokraćna kiselina, vitamini A, E, C i karotenoidi). Navedeni antioksidansi sprečavaju stvaranje i/ili odstranjuju već stvorene slobodne radikale te ograničavaju stvaranje i širenje lančanih reakcija. Osjetljiva ravnoteža između antioksidansa i prooksidansa odgovorna je za regulaciju mnogih fizioloških procesa, a kada se ravnoteža poremeti dolazi do razvoja oksidativnog stresa, koji svojim produljenim djelovanjem neminovno dovodi do smrti stanice. Vezano uz činjenicu da antioksidativni sustav ima važnu ulogu u očuvanju zdravlja, proizvodnih i reproduktivnih svojstava životinja u predloženom projektu pobliže bi se istražio učinak dodavanja antioksidansa u krmne smjese na antioksidativni sustav kod različitih životinjskih vrsta (perad, preživači, svinje, konji). Antoksidativni sustav organizma proučavati će se s obzirom na dob, spol, tijekom graviditeta, laktacije i tova te u animalnim namirnicama kao što su meso, mlijeko i jaja. Oksidativni procesi pratiti će se putem intenziteta lipidske peroksidacije i oksidativnih oštećenja bjelančevina, a antioksidativni sustav putem antioksidativnih enzima i neenzimskih molekula. Navedeni pokazatelji pratili bi se u krvi, izoliranim stanicama eritrocita i leukocita, tkivima i organima te animalnim namirnicama. Posebna pozornost obratiti će se na oksidativno-antioksidativne procese tijekom intenzivanog uzgoja kada potrebe za antioksidansima rastu, a njihov nedostatak može rezultirati oksidativnim stresom. Dobivena saznanja pridonijela bi boljem poznavanju oksidativnih oštećenja i antioksidativnog sustava kod različitih vrsta životinja s ciljem preveniranja bolesti u njenom subkliničkom obliku, poboljšanju reproduktivnih i proizvodnih svojstava životinja te kvalitete animalnih namirnica. 

Natrag