zProjekti
zProjekti
Nije implementirano Tražilica
ZNANSTVENI PROJEKTI 2024-3-28
zProjekti Rang lista prihvaćenih znanstvenih projekata
Lista prihvaćenih znanstvenih programa
Liste prihvaćenih znanstvenih projekata
Arhiv projekta
(2002. - 2005.)
Pretraživanje arhiva
(2002. - 2005.)
Arhiv projekata
(1996. - 2002.)
Pretraživanje arhiva
(1996.-2002.)
Svibor (1990.-1995.)
Detalji
Projekt: Hranidbeno metaboličke osnove podizanja kvalitete animalnih namirnica 
Voditelj: Nina Poljičak-Milas
Ustanova: Veterinarski fakultet, Zagreb 
Sažetak: Namirnice animalnog porijekla sadrže brojne mikrokomponente koje imaju pozitivan učinak na zdravlje ljudi i sudjeluju u prevenciji bolesti. Biološki aktivni peptidi porijeklom iz kazeina, bjelančevine sirutke te masne kiseline, posebice pojedine višestruko nezasićene kiseline djeluju blagotvorno na ljudsko zdravlje. Sastav i sadržaj masnih kiselina u mesu i mlijeku proizvodnih životinja privlači sve veću pažnju istraživača, posebice u smislu povećanja sadržaja višestruko nezasićenih masnih kiselina (PUFA). Strategija hranidbe pokazala se kao najbrži put do postizanja ovoga cilja. Dodavanjem masti, ulja morskih organizama ili biljnih ulja u obrok monogastričnih životinja postiže se direktna ugradnja masnih kiselina iz obroka u intramuskularnu mast, dok se u preživača povećava obim endogene sinteze ciljanih masnih kiselina djelovanjem na opseg i smjer metaboličkih procesa u buragu, što se može odraziti na procese biohidrogenacije masti iz osnovnog obroka i masnokiselinski sastav mesa i mlijeka. U predloženom istraživanju će se hranidbenom strategijom, prvenstveno izborom krmiva i dodavanjem ulja bogatih dugolančanim višestruko nezasićenim masnim kiselinama u krmnu smjesu, pokušati povećati udio poželjnih masnih kiselina, posebice konjugirane linolne kiseline u mesu i mlijeku životinja. Metodom plinske kromatografije analizirati će se sadržaj masnih kiselina u krmivima te mesu, mlijeku i jajima životinja u pokusu. Istražiti će se također učinak PUFA na kvalitetu imunološkog odgovora te antioksidativni status životinja, kao i oksidativnu stabilnost mišićnog tkiva i mlijeka sa većim udjelom nezasićenih masnih kiselina. Praćenjem hranidbeno-metaboličkog statusa životinja u predloženom istraživanju i kemijskom analizom krmiva osigurati će se pravilno uravnotežen obrok za svaki proizvodni ciklus, što je izrazito važno pri uvođenju dodataka u hranu za proizvodne životinje. U svrhu kontrole zdravlja, reproduktivnih i proizvodnih sposobnosti pratiti će se biokemijski pokazatelji u krvnoj plazmi, kompletna krvna slika te standardne i dodatne pretrage mlijeka. Rezultati dobiveni ovim istraživanjem pružiti će podatke o udjelu masnih kiselina u mlijeku, mesu i jajima životinja, te mogućnostima povećanja kvalitete animalnih namirnica u smislu povećanja udjela visokovrijednih nezasićenih masnih kiselina prirodnog porijekla, a bez promjena organoleptičkih svojstava i negativnih posljedica po zdravlje životinja i ljudi. 

Natrag