zProjekti
zProjekti
Nije implementirano Tražilica
ZNANSTVENI PROJEKTI 2024-4-20
zProjekti Lista prihvaćenih znanstvenih programa
Lista prihvaćenih znanstvenih programa
Liste prihvaćenih znanstvenih projekata
Arhiv projekta
(2002. - 2005.)
Pretraživanje arhiva
(2002. - 2005.)
Arhiv projekata
(1996. - 2002.)
Pretraživanje arhiva
(1996.-2002.)
Svibor (1990.-1995.)
Detalji programa
Program: Kvaliteta i sigurnost hrane 
Voditelj: Jasna Kniewald
Ustanova: Prehrambeno-biotehnološki fakultet 
Sažetak: Zbog sve učestalijeg globalnog onečišćenja okoliša, a time i nazočnosti ksenobiotika u hrani i vodi za potrebe ljudi i životinja istraživanja na području kvalitete i sigurnosti hrane danas zauzimaju ključno mjesto kako u nacionalnim tako i u međunarodnim programima. U proteklom razdoblju zanimanje za humanu reprodukciju je povećano zbog povećanja broja stanovništva, ali i zbog nazočnosti kemikalija koje utječu na hormonske sustave neophodne u reprodukciji ljudi. Izlaganje ksenobioticima ima najčešće štetan učinak na ishod reproduktivnog procesa i u životinja. Uobičajena skupina spojeva koji djeluju na endokrine procese poput pesticida, teških metala i onečišćivača industrijskog podrijetla u danas je dopunjena tvarima koji su proizvedeni u cilju dodavanja prehrambenim proizvodima ili tijekom njihove priprave. Cilj dodataka je povećanje kvalitete hrane, stabilizacija boje, povećanje nutritivnih vrijednosti, poboljšanje okusa, mirisa ili drugih organoleptičkih svojstava. Postoji sve više dodataka za smanjenje tjelesne masnoće, povećanja mišićne mase, smanjenja umora i povećanje pamćenja te nekih drugih fizioloških funkcija. Spojevi ulaze u čovjeka hranom ili uz hranu, a mogu biti strukturno izmjenjeni tijekom priprave. Niz drugih spojeva iz okoliša u vodenim sustavima ulazi u prehrambeni lanac čovjeka. Teško je predvidjeti kako takvi proizvodi utječu na reprodukciju u sisavaca, jer ne znamo njihov sinergistički učinak. Dobiveni rezultati, kao i svi ranije dobiveni, primjenjuju se za zaštitu potrošača. Ovaj program okuplja istraživanja usmjerena na kvalitetu hrane, sigurnost potrošača od negativnih promjena tijekom prerade, istraživanja primjenom novih saznanja iz medicine, informatike te zaštite okoliša. Ovdje je posebno značajan nadzor tvari koje su konstitutivnog ili vanjskog podrijetla u hrani te njihovo ispravno označavanje. Moguće opasnosti od specifičnih sastojaka hrane koji negativno utječu na fiziološke procese ovaj program istražuje u svim projektima. Cilj je odabir i dobivanje takvih prehrambenih proizvoda čiji je sastav i kvaliteta provjerena pouzdanim postupcima, a u cilju zaštite krajnjeg potrošača. Kvaliteta vode koja je sastavni dio niza tehnoloških procesa ali i okoliša organizama, svojim onečišćenjima može mijenjati temeljni sastav pojedinih sirovina pri proizvodnji hrane. 

Prihvaćeni projekti u programu
Redni broj Voditelj Naziv projekta

Natrag