zProjekti
zProjekti
Nije implementirano Tražilica
ZNANSTVENI PROJEKTI 2024-4-25
zProjekti Lista prihvaćenih znanstvenih programa
Lista prihvaćenih znanstvenih programa
Liste prihvaćenih znanstvenih projekata
Arhiv projekta
(2002. - 2005.)
Pretraživanje arhiva
(2002. - 2005.)
Arhiv projekata
(1996. - 2002.)
Pretraživanje arhiva
(1996.-2002.)
Svibor (1990.-1995.)
Detalji programa
Program: Tradicijska proizvodnja ovčjih sireva i jogurta u zaštiti ruralnih područja 
Voditelj: Jasmina Havranek
Ustanova: Agronomski fakultet, Zagreb 
Sažetak: Udio ovčjeg mlijeka u ukupnoj svjetskoj proizvodnji, procjenjuje se na 2% do 3%. Međutim, različitost sastava i svojstava ovčjeg, u odnosu na kravlje i kozje mlijeko, gospodarstveno i znanstveno ta vrsta mlijeka ima posebno značenje. Gotovo isključivo lokalni karakter te proizvodnje, razlogom su postojanja različitih tipično-lokalno-specifičnih mliječnih proizvoda, ali i nedostataka istraživanja, te podataka u znanstvenoj literaturi. Glavna svrha Programa je objediniti rezultate istraživanja četiri tematski povezana projekta, radi opisa ukupne kvalitete ovčjeg jogurta, te mekih i tvrdih ovčjih sireva iz različitih ruralnih područja Hrvatske, koji se proizvode na tradicionalan način. Na osnovu fizikalnih, kemijskih, biokemijskih, mikrobioloških i molekularnih analiza ovčjeg mlijeka, mekog ovčjeg sira Karakačanski skakutanac, tvrdih ovčjih sireva Krčkog Istarskog, Lečevićkog, sira iz mješine, te ovčjeg jogurta s dodatkom probiotičkih sojeva bakterija mliječne kiseline, utvrditi će se: prehrambena, dijetetska i/ili zdravstvena vrijednost mekog ovčjeg sira i jogurta; mjerljivi parametri tehnologije proizvodnje tradicijskih tvrdih ovčjih sireva i sira iz mješine; tijek razgradnje kazeina, te sadržaj peptida i aminokiselina u siru; profili polipeptida i aminokiselina za prepoznavanje Krčkog sira; izolacija i genetska karakterizacija autohtonih vrsta i sojeva Lactobacillus spp.; potencijalna kontaminacija sira patogenim mikroorganizmima, uzročnicima kvarenja; potencijalna kontaminacija sira mikotoksinima (aflatoksina M1 i M2); profile kazeinskih frakcija za otkrivanje patvorenja ovčjih sireva kravljim mlijekom; koncentraciju teških metala i pesticida na proizvodnom području otoka Krka; utjecaj područja i načina proizvodnje na ukupnu kvalitetu tih proizvoda u cilju njihove zaštite. Za proizvođače tradicijskih sireva takova istraživanja predstavljaju osnovu za pokretanje postupka zaštite izvornosti (autohtonosti) na nacionalnoj i europskoj razini. Važnost istraživanja ogleda se u očuvanju tradicije vlastite proizvodnje, stimuliranju određenog vida ekstenzivne poljoprivredne proizvodnje koja pridonosi očuvanju okoliša, zaštiti ruralnih područja, zaštiti biološke raznolikosti i poticanju lokalnog stanovništva na proizvodnju visoko kvalitetnih mliječnih proizvoda od ovčjeg mlijeka. 

Prihvaćeni projekti u programu
Redni broj Voditelj Naziv projekta

Natrag